ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση του καρδιναλίου Τζορτζ Πελ

Αυστραλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση του καρδιναλίου Τζορτζ Πελ
AP Photo/Andy Brownbill

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίαςσυμφώνησε σήμερα να εξετάσει την έφεση που κατέθεσε ο καθολικός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, που έχει καταδικαστεί για παιδεραστία, με θύματα δυο αγόρια, μέλη εκκλησιαστικής χορωδίας.

Ο 78χρονος Πελ, ο πιο υψηλόβαθμος καθολικός ιερωμένος που φυλακίζεται παγκοσμίως για αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις εις βάρος παιδιών, εκτίει εξαετή ποινή κάθειρξης, η οποία του επιβλήθηκε τον Μάρτιο.

Δικαίωμα αναστολής της ποινής του θα έχει το 2022 όταν θα είναι πλέον 81 ετών.

Στην ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο τον Μάρτιο 2020, θα προεδρεύσουν πέντε ή επτά δικαστές, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του δικαστηρίου. Ο Πελ θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την ημέρα εκείνη.

Τον Δεκέμβριο, δικαστήριο της πολιτείας της Βικτόριας έκρινε ένοχο τον άλλοτε ταμία και στενό σύμβουλο του πάπα, για την σεξουαλική κακοποίηση των δύο 13χρονων αγοριών στο τέλος της δεκαετίας του 90', όταν ήταν αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης.

Μια πρώτη έφεση εξετάστηκε από το εφετείο της Βικτόριας τον Αύγουστο και οι δικαστές επικύρωσαν την πρωτόδικη απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε σήμερα τους δικηγόρους του Πελ να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους για την έφεση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου και η απάντηση της εισαγγελίας αναμένεται στις 5 Φεβρουαρίου.

Ο Πελ απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομικών του Βατικανού μετά την καταδίκη του, αλλά παραμένει καρδινάλιος. Ο πάπας έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εφέσεων.

Για να του αφαιρεθεί ο τίτλος θα πρέπει να κριθεί ένοχος από την Σύγκλητο για το Δόγμα της Πίστης του Βατικανού έπειτα από μια ξεχωριστή, συντομότερη διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ