ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνική κρίση συνεχίζεται: Νέα βίαια επεισόδια, λεηλασίες και εμπρησμοί στη Χιλή

Η κοινωνική κρίση συνεχίζεται: Νέα βίαια επεισόδια, λεηλασίες και εμπρησμοί στη Χιλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Λεηλασίες και εμπρησμοί καταστημάτων σε εμπορικό κέντρο καταγράφηκαν την Πέμπτη στο Σαντιάγο, ενώ βίαια επεισόδια ξέσπασαν παράλληλα στις πόλεις Βαλπαραΐσο (κεντρικά) και Αντοφαγκάστα (βόρεια), καθώς η κοινωνική κρίση που εκδηλώθηκε τη 18η Οκτωβρίου στη Χιλή συνεχίζεται, έναν μήνα και πλέον αργότερα.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο εμπορικό κέντρο Αραούκο, στην Κιλικούρα, βόρειο προάστιο του Σαντιάγο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα βασανιστήρια που κατηγορούνται πως έκαναν αστυνομικοί με θύματα νεαρούς διαδηλωτές.

Η διαδήλωση αμαυρώθηκε από τη λεηλασία και τους εμπρησμούς πολλών καταστημάτων, δήλωσε ο Χουάν Καράσκο, ο δήμαρχος στην Κιλικούρα, στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Πλατεία Ιταλίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και φορτηγών με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση.

Βίαια επεισόδια καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις. Στην Αντοφαγκάστα, στο βόρειο τμήμα της Χιλής, αυτοκινητιστής έπεσε πάνω σε ομάδα διαδηλωτών πριν κατόπιν τραπεί σε φυγή, όπως κατέγραψαν πλάνα που μετέδωσε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός. Η αστυνομία διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι κανείς από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν δεν τραυματίστηκε θανάσιμα. Ο οδηγός παραδόθηκε αργότερα στην αστυνομία.

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Βαλπαραΐσο και στην Κονσεψιόν, όπου διαδηλωτές απωθήθηκαν αργότερα από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -ανάμεσά τους πέντε σε επεμβάσεις των δυνάμεων ασφαλείας- στις ταραχές και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τη 18η Οκτωβρίου στη χώρα. Η κρίση που προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων θεωρείται η σοβαρότερη μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή (1973-1990).

Απόρριψη της έκθεσης στην οποία γίνεται λόγος περί «γενικευμένης» πολιτικής «τιμωρίας» διαδηλωτών

Η κυβέρνηση της Χιλής απέρριψε την Πέμπτη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία που κατηγορεί τις δυνάμεις επιβολής της τάξης της λατινοαμερικάνικης χώρας για γενικευμένες και εσκεμμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον τελευταίο μήνα.

«Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε πως εφαρμοζόταν εσκεμμένα πολιτική με σκοπό να τραυματίζονται διαδηλωτές», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υφυπουργός της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα που είναι αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Λορένα Ρεκαμπάρεν.

Η αστυνομία της Χιλής διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι τα στελέχη της δεν είχαν «πρόθεση να τραυματίσουν» διαδηλωτές.

Στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εφάρμοσαν γενικευμένη «πολιτική τιμωρίας» των διαδηλωτών.

AP 19323150160798


Πηγή: AP Photo/Esteban Felix

«Η πρόθεση των δυνάμεων επιβολής της τάξης είναι σαφής: να τραυματίζουν αυτούς που διαδηλώνουν για να αποθαρρύνουν το κίνημα διαμαρτυρίας, φθάνοντας ως τα άκρα, χρησιμοποιώντας βασανιστήρια και σεξουαλική βία εναντίον των διαδηλωτών», στηλίτευσε η ΜΚΟ παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά συμπεράσματα μετά την επιτόπια έρευνα που έκαναν στελέχη της στη Χιλή.

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα «υποστήριξε την πολιτική τιμωρίας» των διαδηλωτών, τόνισε η Έρικα Γκεβάρα Ρόσας, διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο.

Η ΜΚΟ διαβεβαιώνει ότι οι παραβιάσεις «δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά», κάτι που τεκμηριώνει κατ’ αυτή το ότι τα κρούσματα κρατικής βίας που κατέγραψε είχαν μέθοδο, «ανταποκρίνονταν σε ένα μοντέλο».

Κατηγορεί ακόμη τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού ότι παραβίασαν το διεθνές χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες για να καταστείλουν διαδηλώσεις αλλά και τα δικά τους πρωτόκολλα με την άκρατη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ