ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 70 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στη Συρία

Τουρκία: 70 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στη Συρία
AP Photo/Ghaith Alsayed

Αρκετές δεκάδες Σύροι πρόσφυγες, εγκατεστημένοι στην Τουρκία, επέστρεψαν για πρώτη φορά σήμερα σε μια ζώνη της βορειοανατολικής Συρίας απ’ όπου η Άγκυρα εκδίωξε τον περασμένο μήνα τους μαχητές της SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις).

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, περίπου 70 Σύροι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έφτασαν στη συριακή πόλη Ρας αλ Άιν, υπό την επίβλεψη του τουρκικού στρατού και των Σύρων ανταρτών, συμμάχων της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που Σύροι οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους επιστρέφουν σε αυτή τη ζώνη.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία για να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Οι επιχειρήσεις αυτές ανεστάλησαν κατόπιν δύο συμφωνιών της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που προέβλεπαν την αποχώρηση της YPG από τη μεθόριο.

Ωστόσο, με την επέμβασή της αυτή η Τουρκία έθεσε απευθείας υπό τον έλεγχό της μια λωρίδα μήκους 120 χιλιομέτρων και πλάτους 30 στα σύνορα των δύο χωρών, ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ