ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από τον ιό Ζίκα

ΠΟΥ: 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από τον ιό Ζίκα
REUTERS/Juan Carlos

Περίπου 3 έως 4 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία 1,5 εκατ. μόνο στη Βραζιλία, αναμένεται να νοσήσουν από τον ιό Ζίκα σύμφωνα με το παράρτημα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην αμερικάνικη ήπειρο.

Οι ειδικοί περιμένουν έξαρση του φαινομένου εμφάνισης του ιού το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΥ σύντομα αναμένεται και η πρώτη επιστημονική έρευνα που θα συνδέει άμεσα τον Ζίκα με την ασθένεια της μικροκεφαλίας που προσβάλλει τα έμβρυα.

Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει σύσκεψη των ειδικών του ΠΟΥ στην Γενεύη προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης του ιού, για τον οποίο για την ώρα δεν υπάρχει ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο.

Στην Βραζιλία ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία στις υπηρεσίες υγείας της χώρας οι οποίος προχωρούν σε μαζικούς ψεκασμούς για τα κουνούπια τα οποία μεταδίδουν τον ιό.

Η μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική πάθηση που προσβάλλει νεογνά και έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται με αφύσικα μικρά κεφάλια, κάτι που προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Ο αυξημένος αριθμός παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια και ταυτόχρονα εντοπίστηκε στον οργανισμό τους ο ιός Ζίκα αποδεικνύει τη σύνδεση των δύο γεγονότων σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κρούσματα του ίου Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο από το 2015, εντοπίστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ιός Ζίκα «χτύπησε» και την Ευρώπη

Ακυρώνουν τις διακοπές τους υπό το φόβο του θανατηφόρου ιού Ζίκα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ