ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Αλβανία: Δάκρυα, απόγνωση & αγωνία πάνω από τα χαλάσματα

Σεισμός Αλβανία: Δάκρυα, απόγνωση & αγωνία πάνω από τα χαλάσματα
AP Photo/Hektor Pustina

Στους 26 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Άμυνας της γείτονος, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 650. 

Τα σωστικά συνεργεία, αλβανικά και διεθνή, συνεχίζουν ακούραστα τις έρευνες στα χαλάσματα, προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες, ενώ τις δικές τους δραματικές ώρες περνούν και οι οικογένειες των αγνοουμένων. Ύστερα από περισσότερες από 24 ώρες, όμως, οι ελπίδες λιγοστεύουν για όσους είναι θαμμένοι κάτω από συντρίμμια.

Οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό και κάθε τόσο οι διασώστες κάνουν παύσεις μήπως και ακούσουν φωνές ή κάποιο ήχο μέσα από τα χαλάσματα…

Ο σεισμός 6,4 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες.

Έντονη είναι η μετασεισμική και ακολουθία. Ο σεισμολόγος Rrapo Ormeni έκανε λόγο για σεισμό που σημειώνεται μόνο μία φορά σε 100 χρόνια και γνωστοποίησε ότι είναι περισσότεροι από 520 οι μετασεισμοί.

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, με τη βοήθεια και των δυνάμεων που κατέφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν ομάδες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τις ΗΠΑ. Οι ελληνικές ομάδες της ΕΜΑΚ έχουν καταφέρει να διασώσουν δύο άτομα.

«Πώς θα συνεχίσω να ζω;»

Ο αστυνομικός Ajet Peci βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας του στο Δυρράχιο. Έχασε, όμως, τις δύο ενήλικες κόρες του ενώ η σύζυγός του αγνοείται ακόμα.

«Πώς θα συνεχίσω να ζω;» διερωτάται ο ίδιος, μιλώντας στο Associated Press.

«Δεν ξέρω πώς βγήκα ζωντανός… Μακάρι να είχα μείνει μαζί τους» είπε ο αστυνομικός, κλαίγοντας με λυγμούς.

Στην πολυκατοικία ζούσαν μόλις τέσσερις ή πέντε οικογένειες, καθώς το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες κάποιων διαμερισμάτων είχαν εγκαταλείψει την περιοχή.

Στο Δυρράχιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας, οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα μέσα σε τέντες, αυτοκίνητα ή ακόμη και στο ύπαιθρο γύρω από φωτιές.

«Καταστράφηκαν όλα…»

Δραματικές είναι οι εικόνες και στο Θουμάνι, με τους κατοίκους να θρηνούν τους νεκρούς τους και να αγωνιούν για όσους δεν έχουν ακόμη δώσει σημάδια ζωής.

«Ο σεισμός μάς άφησε χωρίς στέγη… Όλα όσα είχαμε καταστράφηκαν. Το διαμέρισμα, τα παράθυρα -όλα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε πια εδώ» είπε η ίδια.

Πληροφορίες τοπικών μέσων, που επικαλούνται τις Αρχές, σημειώνουν ότι πρέπει να είναι γύρω στους έξι οι άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ