ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη Τραμπ σε Ερντογάν μαζί με απειλή κυρώσεων για τους S-400

Στήριξη Τραμπ σε Ερντογάν μαζί με απειλή κυρώσεων για τους S-400
AP / Evan Vucci

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, επιρρίπτοντας και πάλι την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στον προκάτοχό, τον Μπαράκ Ομπάμα, επειδή δεν πούλησε στην Τουρκία τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπερασπίστηκε την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Συρία.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Τραμπ ρωτήθηκε αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

«Το εξετάζουμε τώρα και το συζητάμε», απάντησε στους δημοσιογράφους.

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία ήθελε να αγοράσει το δικό μας σύστημα Patriot και η κυβέρνηση του Ομπάμα δεν τους έδινε και τους έδωσε μόνο όταν ήταν έτοιμοι (οι Τούρκοι) να αγοράσουν ένα άλλο σύστημα», είπε.

«Μέτωπο» Αμερικανών Γερουσιαστών κατά Ερντογάν

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα o Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν είχαν καλέσει την κυβέρνηση του προέδρου να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ουάσινγκτον θα στείλει ένα «φρικτό μήνυμα» στις άλλες χώρες.

«Ο χρόνος της υπομονής έχει λήξει προ πολλού. Ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε τον νόμο», ανέφεραν οι δύο γερουσιαστές σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Όπως τόνισαν, αν δεν ληφθούν μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, οι άλλες χώρες θα λάβουν το μήνυμα ότι «μπορούν να εμπαίζουν την αμερικανική νομοθεσία χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες».

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συγκρούστηκαν μετά την απόφαση της πρώτης να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα και συνιστά απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 της εταιρείας Lockheed Martin.

Εξοργίζοντας πολλά μέλη του Κογκρέσου, η Τουρκία αδιαφόρησε για την απειλή επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400 τον Ιούλιο. Σε αντίποινα, η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τον περασμένο μήνα ο Τραμπ υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χαρακτήρισε «θαυμάσια» τη συνάντησή τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει την επιστολή των δύο γερουσιαστών. Στις 26 Νοεμβρίου ο Πομπέο είπε ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει δοκιμές του ρωσικού συστήματος, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης.

Την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών όπλων, της Rosoboronexport φέρεται να είπε ότι η Μόσχα ελπίζει να υπογράψει μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για να την εξοπλίσει με περισσότερα συστήματα S-400 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ