ΚΟΣΜΟΣ

Τα «παρελκόμενα» του ΝΑΤΟ: Αμήχανες στιγμές, θερμά βλέμματα και viral «πηγαδάκια»

Τα «παρελκόμενα» του ΝΑΤΟ: Αμήχανες στιγμές, θερμά βλέμματα και viral «πηγαδάκια»
AP Photo/Evan Vucci

Από αρκετό... παρασκήνιο συνοδεύτηκε η Σύνοδος για την 70ή επέτειο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς οι ηγέτες των 29 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κατά τη διήμερη παραμονή τους στο Λονδίνο έδωσαν, όχι πάντα με τη θέλησή τους, τροφή για σχολιασμό. 

Μπορεί να μην αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες, όμως σίγουρα ο πλανήτης θα συζητά για αρκετό καιρό ακόμη το viral «πηγαδάκι» του Καναδού προέδρου Τζάστιν Τριντό, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε το οποίο καταγράφηκε στο βίντεο και κάποια αποσπάσματά της είχαν ήχο.

Η «ψιλή κουβέντα» με θέμα τον Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «διπρόσωπο» τον Καναδό ομόλογό του, αποδίδοντας τα σχόλιά του στο γεγονός ότι νωρίτερα είχε «κατσαδιάσει» τον Καναδό επειδή η χώρα του δεν πληρώνει το νατοϊκό πλαφόν του 2% για τους εξοπλισμούς.

Ο Καναδός, με τη σειρά του, παραδέχτηκε ότι πράγματι οι ηγέτες αναφέρονταν στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό λέγοντας ότι εξεπλάγη ευχάριστα με τις εξελίξεις σε μια διμερή συνάντηση μεταξύ των δύο.

«Χθες τη νύχτα, έκανα μια αναφορά στο γεγονός ότι υπήρξε μια μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Τραμπ, με χαρά συμμετείχα σε αυτή, όμως ήταν σίγουρα αξιοσημείωτη», εξήγησε ο Τριντό, στον οποίο τέθηκε το ερώτημα εάν ζήτησε συγγνώμη στον Τραμπ για το σχόλιό του.

«Νομίζω ότι κάθε ηγέτης έχει ομάδες των οποίων πού και πού τα σαγόνια πέφτουν μπροστά σε μη προγραμματισμένες ανακοινώσεις, όπως το ίδιο το βίντεο για παράδειγμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Αβρότητες και διαξιφισμοί

Όμως το viral βίντεο δεν ήταν το μόνο που συζητήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής. Αρκετοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν τη θερμή χειραψία και τα ακόμη πιο θερμά βλέμματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, κάτι που τείνει να αποτελέσει παράδοση στις μεταξύ τους συναντήσεις.

1


Πηγή: AP Photo/Frank Augstein

Σε πλήρη αντίστιξη, διόλου θερμή ήταν η συνομιλία Τραμπ – Μακρόν μπροστά στις κάμερες, μετά το κατ’ ιδίαν τετ-α-τετ τους.

Η ένταση ξεκίνησε, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν διόρθωσε τον Ντόναλντ Τραμπ ως προς τον αριθμό των μαχητών του ISIS που έχουν ευρωπαϊκό υπόβαθρο. Είχε προηγηθεί ερώτηση του Αμερικανού προέδρου, εάν η Γαλλία ήταν πρόθυμη να επαναπατρίσει τους Γάλλους τρομοκράτες που είχαν συλληφθεί στη Συρία και το Ιράκ.

Η ερώτηση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Μακρόν, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, είπε: «Ας σοβαρευτούμε: Οι πολύ μεγάλοι αριθμοί μαχητών στους οποίους αναφέρεστε, αφορούν στους μαχητές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και τις περιφερειακές χώρες».

Αξιοσημείωτο ήταν όμως και το κρύο που «μάζεψαν» οι Τραμπ περιμένοντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ για το δείπνο του Βρετανού πρωθυπουργού. Εξαιτίας μιας λάθος συνεννόησης το ζεύγος Τραμπ χρειάστηκε να περιμένει για αρκετή ώρα στο κρύο, γεγονός που δεν φάνηκε να χαροποιεί ιδιαίτερα το προεδρικό ζευγάρι.

Ως ευτράπελο χαρακτηρίστηκε και η στιγμή αμηχανίας ανάμεσα στη βασίλισσα Ελισάβετ και την κόρη της πριγκίπισσα Άννα κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η πρώτη στο παλάτι προς τιμή των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Guardian, κάποια στιγμή η βασίλισσα γύρισε το κεφάλι της για να δει ποιος ήταν ο επόμενος ηγέτης που θα υποδεχόταν και είδε την κόρη της. Η πριγκίπισσα Άννα ακούγεται στο βίντεο να λέει «Εγώ είμαι!», σηκώνοντας τα χέρια της, ενώ αρκετοί γέλασαν με τη σκηνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ