ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό το ιαπωνικό νησί θα γίνει η αβύθιστη αμερικανική βάση αεροπλανοφόρων

Αυτό το ιαπωνικό νησί θα γίνει η αβύθιστη αμερικανική βάση αεροπλανοφόρων
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Bullit Marquez

Ένας ηφαιστειακός βράχος περίπου 4,8 τετραγωνικών μέτρων στην άκρη της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως βάση αεροπλανοφόρων για τις ΗΠΑ, σε περίπτωση πολέμου με την Κίνα, η οποία θα είναι αβύθιστη. 

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι προχωρά στην αγορά του ακατοίκητου Mageshima Island, που σε απόσταση 34 χιλιομέτρων από το νοτιότερο ιαπωνικό νησί Kyushu.

Το νησί, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει σε ιδιωτική εταιρία ανάπτυξης με έδρα το Τόκιο, είναι ακατοίκητο και φιλοξενεί δύο άστρωτους διαδρόμους που εγκαταλείφθηκαν στο πλαίσιο ενός προηγούμενου αναπτυξιακού σχεδίου.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι εν λόγω διάδρομοι θα ανοίξουν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις για την προσομοίωση προσγείωσης αεροπλανοφόρων, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται το χρονικό πλαίσιο των εργασιών, καθώς η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Ωστόσο, μόλις κατασκευαστούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, το νησί θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μόνιμη βάση για τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Ιαπωνίας, καθώς το Τόκιο προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του κατά μήκος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου αντιμετωπίζει ανταγωνιστικές αξιώσεις από την Κίνα για τα νησιά Senkaku, γνωστά ως νησιά Diaoyu στα κινέζικα.

Capture


Πηγή: CNNi

Η «αγορά του νησιού Mageshima είναι εξαιρετικά σημαντική και εξυπηρετεί την ενίσχυση της αποτροπής από την συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ καθώς και την αμυντική ικανότητα της Ιαπωνίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, ανακοινώνοντας τη συμφωνία.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν την αγορά.

Η αγορά του Mageshima αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων εδώ και χρόνια. Το αεροδρόμιο Tasuton, η εταιρεία που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, τελικά κατέληξε σε συμφωνία με την ιαπωνική κυβέρνηση στα τέλη Νοεμβρίου.

Το νησί κρίθηκε ως κατάλληλο σημείο για να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως μόνιμη βάση προσγείωσης αεροπλανοφόρων, στο πλαίσιο συμφωνίας του 2011 που περιγράφει την «επανευθυγράμμιση» των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιαπωνία.

Η συμφωνία ύψους 146 εκατομμυρίων δολαρίων έρχεται σε μία περίοδο που ο αμερικανικός στρατός καλείται να αυξήσει τον αριθμό των στρατηγικών βάσεων του στην Ανατολική Ασία, ενόψει ενός αυξανόμενου κινεζικού πυραυλικού οπλοστασίου.

Πρόσφατες μελέτες, συμπεριλαμβανομένου μίας από το Κέντρο Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, αναφέρει ότι με την υφιστάμενη παρουσία τους, οι αμερικανικές δυνάμεις θα ήταν «ευάλωτες», στην περίπτωση εκτόξευσης πυραύλων από την Κίνα, σε οποιοδήποτε σενάριο σύρραξης.

Ένας τρόπος για να μετριαστεί αυτό είναι να εξαπλωθούν τα στρατεύματα και τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ ανάμεσα σε περισσότερες βάσεις.

Πριν περίπου ένα μήνα, ρεπορτάζ του περιοδικού Foreign Policy -επικαλούμενο πρώην και νυν αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης- έκανε λόγο για πιέσεις προς την Ιαπωνία από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου το Τόκιο να τετραπλασιάσει τα ποσά που καταβάλλει στην κάλυψη του κόστους μονάδων των αμερικανικών δυνάμεων, που σταθμεύουν στη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί το ποσό που καταβάλλεται από το Τόκιο για την κάλυψη του κόστους της ανάπτυξης 54.000 αμερικανών στρατιωτικών την Ιαπωνία να φθάσει τα 8 δισ. δολάρια, από τα περίπου 2 δισ. σήμερα.

Με πληροφορίες από Japanese island could become an unsinkable US aircraft carrier, by By Brad Lendon and Michelle Lim, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ