ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Τρίπολης έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τρίπολης έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία
AP

Τη συμφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ. 

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι μαζί με το «μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας» τίθεται σε ισχύ και το δέυτερο μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές για τη «στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα ασφαλείας».

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης είχε ήδη εγκρίνει από τις 5 Δεκεμβρίου τη συμφωνία, που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι «το μνημόνιο δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο απειλή για τρίτες χώρες, και δεν προσβάλλει τα δικαιώματα και το δίκαιο τους».

Ανέφερε επίσης ότι αναμένει από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσθέτοντας ότι η χώρα του λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη της τις απειλές κατά του ΝΑΤΟ, «με τον ίδιο τρόπο αναμένουμε και η Συμμαχία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς εμάς».

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τρίπολης.

«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters.

«Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ