ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στη Βρετανία για την αντίδραση του Τζόνσον όταν του έδειξαν ένα άρρωστο παιδί

Οργή στη Βρετανία για την αντίδραση του Τζόνσον όταν του έδειξαν ένα άρρωστο παιδί
(Ben Stansall/Pool Photo via AP)

«Πυρά» δέχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον για την αντίδρασή του, όταν του έδειξαν μια φωτογραφία με ένα άρρωστο παιδί, το οποίο ήταν ξαπλωμένο στο πάτωμα ενός νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, ένας δημοσιογράφος από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV προσπάθησε επανειλημμένως να δείξει στον Βρετανό πρωθυπουργό μια φωτογραφία, στο κινητό τηλέφωνό του, όπου ένα 4χρονο αγόρι, ο Τζακ, ήταν ξαπλωμένο πάνω σε ένα παλτό, στο πάτωμα ενός νοσοκομείου.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο δέσποζε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Mirror, φίλα προσκείμενης στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αγόρι είχε πνευμονία και χρειάστηκε να του παράσχουν ιατρική φροντίδα στο πάτωμα, διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια στο νοσοκομείο.

Αρχικά, ο Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να κοιτάξει το τηλέφωνο και αντ’ αυτού άρχισε να περιγράφει τα επενδυτικά σχέδιά του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), επισημαίνοντας ότι δεν είχε την ευκαιρία να δει τη φωτογραφία.

Όπως καταγγέλλει ο δημοσιογράφος, στη συνέχεια ο ηγέτης των Συντηρητικών πήρε το τηλέφωνό του και το έβαλε στην τσέπη του.

Όταν τον προκάλεσε και πάλι, ο Τζόνσον έβγαλε το κινητό του, το κοίταξε και είπε:

«Είναι μια απαίσια, απαίσια φωτογραφία και προφανώς, ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια και όλους όσοι βίωσαν τρομακτικές εμπειρίες στο NHS, όμως αυτό που κάνουμε είναι να στηρίξουμε το NHS».

«Συνολικά, νομίζω ότι οι ασθενείς στο NHS έχουν πολύ, πολύ καλύτερη εμπειρία σε σύγκριση με αυτό το κακόμοιρο παιδί» συμπλήρωσε, προτού σημειώσει: «Ζητάω συγγνώμη που σου πήρα το τηλέφωνό σου».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σύντομα πήραν το απόσπασμα και το ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν νοιάζεται για τους ασθενείς.

0 PAY JS200800173

Η επίμαχη φωτογραφία - Πηγή: Daily Mirror

Η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ έγραψε στο Twitter ότι ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ εστάλη εκτάκτως στο νοσοκομείο στο Λιντς, όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία του αγοριού. Εκεί, τον υποδέχθηκε ομάδα υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος που διαδήλωνε, ένας εκ των οποίων γρονθοκόπησε σύμβουλό του.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας δήλωσε, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του, ότι «τρομοκρατήθηκε» από τη φωτογραφία.

Ερωτηθείς εάν επισκέφθηκε το νοσοκομείο, επειδή οι Συντηρητικοί πανικοβλήθηκαν από τον πιθανό αντίκτυπο της φωτογραφίας στην προεκλογική εκστρατεία, ο Χάνκοκ απάντησε:

«Όχι, αυτό που οι πολίτες θέλουν να δουν είναι η ουσία των επενδύσεων που αυξάνονται… να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ