ΚΟΣΜΟΣ

Άγνωστο αντικείμενο σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη

Άγνωστο αντικείμενο σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη
Getty Images Creative Photo

Μυστηριώδες αντικείμενο έχει τροχιά...τη Γη! Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει σύγκρουση μέσα στον επόμενο μήνα! Μην ανησυχούμε όμως, οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχει φόβος.

Οι αστρονόμοι που παρατηρούν το αντικείμενο υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο, είναι πολύ μικρό για να είναι διαστημικός βράχος. Μάλλον είναι κομμάτι από ανθρώπινη κατασκευή και δη πύραυλο και...επιστρέφει σπίτι του.

Η διάμετρος του είναι περίπου 6,5 πόδια, επομένως είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει προβλήματα και να υπάρξει κίνδυνος για τον πλανήτη μας. Αυτό τουλάχιστον σημειώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Τα όποια κομμάτια δεν αναφλεγούν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, θα πέσουν περίπου 100 χλμ. από την νότια ακτή της Σρι Λάνκα στις 13 Νοεμβρίου.

"Ωστόσο το...σόου θα είναι εντυπωσιακό, καθώς για λίγα δευτερόλεπτα το αντικείμενο θα γίνει φωτεινό στον απογευματινό ουρανό", έγραψε στην ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, πιο συγκεκριμένα το Κέντρο Παρατήρησης Αντικειμένων.

Οι παρατηρητές εντόπισαν το αντικείμενο και μάλιστα του έδωσαν και "ταμπέλα" - WT1190F -, στις 3 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, κατάλαβαν πως το είχαν εντοπίσει και παλαιότερα, το 2013, από το Catalina Sky Survey, στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Τώρα οι αστρονόμοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα παρατηρήσει καλύτερα το αντικείμενο, ενώ αυτό μπαίνει στην ατμόσφαιρα.
Ο αστρονόμος Marco Micheli είπε πως θα παρέχει "την ιδανική ευκαιρία να τεστάρουμε την ετοιμότητα μας για οποιαδήποτε μελλοντική είσοδο στην ατμόσφαιρα μας,ακόμα και αστεροειδή, αφού αυτό το σενάριο, με αρχή την ανακάλυψη (του αντικειμένου) και τέλος την σύγκρουση, μοιάζουν πολύ με εκείνο της πρόσκρουσης ουράνιου σώματος".

Η Υπηρεσία θεωρεί σχεδόν σίγουρο πως το αντικείμενο είναι κομμάτι πυραύλου, πιθανότατα από το σύστημα εκτόξευσης, διότι η ανάλυση των κινήσεων δείχνει πυκνότητα σε νερό της τάξης του περίπου 10%.

"Αυτό από μόνο του είναι πολύ χαμηλό για να είναι ένας διαστημικός πύραυλος, όμως είναι συμβατό με το να είναι κέλυφος κοίλο, όπως το πάνω μέρος πυραύλου", λέει πάντα η Υπηρεσία.

Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά που ένα κομμάτι επιστρέφει στη Γη. σύμφωνα με τον αστροφυσικό Τζόναθαν Μακ Ντάουελ, στο κέντρο αστροφυσικής του Χάρβαρντ, Σμιθσόνιαν.

Έχοντας επίγνωση οι επιστήμονες τον ερχομό του WT1190F, διοργανώνουν παγκόσμια καμπάνια για να παρακολουθήσουν τον ερχομό αλλά και τις επιπτώσεις του.

Η ανακοίνωση έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τον νέο αστεροειδή που έγινε ορατός από το επιστημονικό προσωπικό στη Γη. Ταξιδεύει με ταχύτητα 78,000 μίλια την ώρα και αναμένεται να περάσει...ξυστά, τρόπος του λέγειν, από τον πλανήτη μας, σε απόσταση περίπου 300.000 μιλίων.

Υπενθυμίζεται πως στην Ρωσία το 2013 κατέπεσε αστεροειδής ο οποίος προκάλεσε τραυματισμούς και ζημιές.

Πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει οι θεωρίες συνωμοσίας για το πως δόθηκε το όνομα στο αντικείμενο που θα μας επισκεφθεί τον Νοέμβριο. Τα γράμματα δίχως τους αριθμούς σχηματίζουν το ακρωνύμιο WTF. Για τους μη γνωρίζοντες είναι από την ημέρα (Παρασκευή, Friday), 13 Νοεμβρίου.

Αλλά οι συνομωσιολόγοι και συνομωσιολάγνοι δεν πείθονται και υποστηρίζουν πως πρόκειται για...εξωγήιμνο σκάφος ή κάτι ακόμα πιο...διαβολικό.

Πηγή: CNN, The sky is falling, and scientists are amped

Michael Pearson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ