ΚΟΣΜΟΣ

Τζούλιο Ρετζένι: Η υπόθεση δολοφονίας που δοκιμάζει τις σχέσεις Ιταλίας – Αιγύπτου

Τζούλιο Ρετζένι: Η υπόθεση δολοφονίας που δοκιμάζει τις σχέσεις Ιταλίας – Αιγύπτου
MASSIMO PERCOSSI/EPA

Για προσπάθεια κατασκευής ψεύτικων σεναρίων όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του ιταλού πανεπιστημιακού ερευνητή Τζούλιο Ρετζένι, κατηγόρησαν σήμερα οι εισαγγελείς της Ρώμης τις αιγυπτιακές αρχές, σε μια υπόθεση που δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο χωρών από τον Φεβρουάριο του 2016.

 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Ρώμης, ο Ρετζένι, κατά την εβδομάδα πριν τον θάνατό του, υπέστη τρομερά βασανιστήρια, με κλωτσιές, γροθιές και ρόπαλα.

Σημειώνεται ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης και της οικογένειας του Ρετζένι, δεν έχει καταστεί δυνατό να αποκαλυφθεί ποιος και για ποιο λόγο δολοφόνησε τον Ιταλό ερευνητή, ο οποίος μελετούσε την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της Αιγύπτου.

Έρευνες εκτός πορείας

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα έκαναν γνωστά οι εισαγγελείς της ιταλικής πρωτεύουσας, στην Αίγυπτο έγιναν τέσσερις προσπάθειες «εκτροχιασμού» των ερευνών για τα αίτια της δολοφονίας, με πιθανή εμπλοκή των τοπικών μυστικών υπηρεσιών.

Με τη νεκροψία επιχειρήθηκε να αποδειχθεί ότι ο θάνατος προκλήθηκε από τροχαίο ατύχημα, ενώ το πτώμα του 28χρονου Τζούλιο Ρετζένι όταν εντοπίσθηκε από την τοπική αστυνομία ήταν γυμνό για να δημιουργηθούν υπόνοιες ότι μπορεί να επρόκειτο για σεξουαλικό έγκλημα.

Αιγύπτιος μάρτυρας, επίσης, κατέθεσε ψευδώς ότι είχε δει τον ιταλό πανεπιστημιακό ερευνητή να διαπληκτίζεται με συμπατριώτη του έξω από το προξενείο της Ιταλίας στο Κάιρο.

Οι εισαγγελείς της Ρώμης τονίζουν ότι οι αιγύπτιοι συνάδελφοί τους προσπάθησαν να τους πείσουν ότι οι δολοφόνοι του Ρετζένι ήταν τα μέλη μιας σπείρας τεσσάρων κοινών εγκληματιών, οι οποίοι έχασαν πρόσφατα την ζωή τους.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επανέλαβε, τέλος, ότι η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει ο,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μπορέσει να εξιχνιαστεί, το γρηγορότερο δυνατόν, η τραγική αυτή υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ