ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το προφίλ του φερόμενου δράστη της επίθεσης στο κέντρο της Μόσχας

Ρωσία: Το προφίλ του φερόμενου δράστη της επίθεσης στο κέντρο της Μόσχας
AP / Pavel Golovkin

Επιχείρηση στο σπίτι του ανθρώπου που φέρεται ως ο βασικός ύποπτος της αιματηρής επίθεσης που σημειώθηκε την Πέμπτη έξω από το αρχηγείο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στο κέντρο της Μόσχας, διεξήγαγε κλιμάκιο της FSB, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δύο υπάλληλοι της FSB σκοτώθηκαν και άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κίνητρα του ένοπλου δράστη, με την FSB να μην προβαίνει δημόσια σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την ταυτότητά του ή για την έρευνα στο σπίτι του.

Σημειώνεται πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το ετήσιο διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ συμμετείχε σε εορταστική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήρε το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η FSB υποπτεύεται πως η επίθεση είχε προσχεδιαστεί, ώστε να συμπέσει με την ομιλία του Πούτιν στην εκδήλωση, όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στην υπηρεσία στο Reuters.

Ορισμένοι Μοσχοβίτες άφησαν την Παρασκευή λίγα λουλούδια έξω από το αρχηγείο της FSB και εξέτασαν τη ζημιά στο φημισμένο κτήριο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ως προς την ταυτότητα του ένοπλου, ο οποίος, σύμφωνα με την FSB, είναι νεκρός. Ωστόσο, μερίδα των ρωσικών ΜΜΕ, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, είπαν πως ο δράστης της επίθεσης φέρεται να ήταν ο 39χρονος πρώην φύλακας ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι, Γεβγκένι Μανιούροφ.

manyurov

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, Γεβγκένι Μανιούροφ (Πηγή: AP / Project Baza)

Ο Μανιούροφ ζούσε με τη μητέρα του σε διαμέρισμα μιας πενταώροφης πολυκατοικίας στην κωμόπολη Ποντόλσκ, λίγο έξω από τη Μόσχα. Οι γείτονές του τον περιγράφουν ως έναν σιωπηλό λάτρη των όπλων και ανέφεραν στο Reuters πως οι δυνάμεις της FSB ερεύνησαν το σπίτι του νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ο Ντμίτρι Τσάριεφ, κάτοικος της περιοχής, περιέγραψε τον Μανιούροφ ως ένα φυσιολογικό άνθρωπο και είπε στις Αρχές ότι κάποτε ο φερόμενος ως δράστης του είχε ζητήσει να συμμετέχει μαζί του σε ασκήσεις σκοποβολής που γίνονταν σε τοπικό σκοπευτήριο, αλλά αυτός αρνήθηκε.

«Ήταν ένας άνθρωπος εσωστρεφής», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ