ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Στο μέτωπο των πυρκαγιών ο πρωθυπουργός μετά τις διακοπές στη Χαβάη

Αυστραλία: Στο μέτωπο των πυρκαγιών ο πρωθυπουργός μετά τις διακοπές στη Χαβάη
Joel Carrett/AAP Images via AP

Απολογούμενος εμφανίστηκε την Κυριακή ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος συγκέντρωσε την οργή των συμπατριωτών του καθώς την ώρα που οι φονικές πυρκαγιές μαίνονταν στην Αυστραλία εν μέσω πρωτοφανούς κύματος καύσωνα εκείνος έκανε οικογενειακές διακοπές στη Χαβάη.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, μετέβη σήμερα στο μέτωπο των πυρκαγιών, τερματίζοντας εσπευσμένα τις διακοπές του στη Χαβάη, για να συναντηθεί με τους πυροσβέστες, οι οποίοι επί μήνες μάχονται ενάντια σε φονικές φωτιές.

«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι αναστατώθηκαν όταν έμαθαν ότι βρισκόμουν σε διακοπές με την οικογένειά μου την ώρα που οι δικές τους οικογένειες περνούσαν δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Μόρισον. «Αν μπορούσα να πάω πίσω τον χρόνο, γνωρίζοντας όσα ξέρω τώρα, θα είχαμε λάβει διαφορετική απόφαση», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Μόρισον αναχώρησε για διακοπές στη Χαβάη όταν οι συνθήκες στην Αυστραλία ήταν ήδη πολύ σοβαρές, καθώς από τις πυρκαγιές είχε καταστραφεί μια περιοχή ίση με το μέγεθος του Βελγίου, ενώ τοξικό νέφος κάλυπτε πολλές μεγάλες πόλεις στα ανατολικά, από το Μπρίσμπεϊν ως την Καμπέρα και το Σίδνεϊ.

«Ζητώ συγγνώμη», τόνισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. «Πήρα μαθήματα». «Είμαι βέβαιος ότι οι Αυστραλοί είναι δίκαιοι και κατανοούν ότι όταν δίνουμε μια υπόσχεση στα παιδιά μας, πρέπει να την τηρούμε», προσπάθησε να εξηγήσει ο Μόρισον. Όμως «ως πρωθυπουργός, έχω και άλλες ευθύνες», παραδέχθηκε. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα που ο Αυστραλός πρωθυπουργός ζητά συγγνώμη από τους συμπατριώτες του.

Αρνητής της κλιματικής αλλαγής

Επίσης αναφέρθηκε στην πολιτική για το κλίμα της κυβέρνησής του, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν το ξέσπασμα και την εξάπλωση των φονικών πυρκαγιών στην Αυστραλία.

«Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα πρέπει επίσης να παραδεχθούν ότι δεν είναι αξιόπιστο να κάνουμε οποιαδήποτε άμεση σύνδεση (μεταξύ της κλιματικής αλλαγής) και των πυρκαγιών», επεσήμανε ο Μόρισον μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Αυστραλία δέχθηκε επικρίσεις στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς εξαρτάται πολύ από εργοστάσια που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Έχει δεσμευθεί να μειώσει κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030, όμως οι επικριτές του κατηγορούν τον Μόρισον ότι δεν τηρεί τη δέσμευση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ