ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση 200 προσφύγων από τα νερά της Μεσογείου ανήμερα Χριστουγέννων

Διάσωση 200 προσφύγων από τα νερά της Μεσογείου ανήμερα Χριστουγέννων
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Marcos Moreno

Περίπου 200 άνθρωποι διασώθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων από δυνάμεις της ισπανικής ακτοφυλακής, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με βάρκες. Από την αρχή του 2019, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.246 πρόσφυγες πνίγηκαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Το πρωί της Τετάρτης, εντοπίστηκαν τρεις λέμβοι που μετέφεραν οκτώ, εννέα και δέκα ανθρώπους, στη θαλάσσια περιοχή των επαρχιών Μούρθια και Καρθαγένης, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ισπανικής υπηρεσίας θαλάσσιας διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άλλοι 11 άνθρωποι διασώθηκαν στα στενά του Γιβραλτάρ και μεταφέρθηκαν στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στο βόρειο Μαρόκο.

Εξάλλου, 61 πρόσφυγες κατάφεραν να φτάσουν στα νησιά Ζαφαρίν, στα ανοιχτά των μαροκινών αρχών ενώ άλλοι τόσοι έφτασαν στο νησί Αλμποράν. Οι πρώτοι μεταφέρθηκαν στη Μελίλα και οι δεύτεροι στο λιμάνι Μοτρίλ της Ισπανίας.

Η ακτοφυλακή διέσωσε επίσης άλλους 22 ανθρώπους που επιχειρούσαν να φτάσουν στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, στον Ατλαντικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ