ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Γιατί η Άγκυρα μπαίνει σε «τροχιά σύγκρουσης»

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Γιατί η Άγκυρα μπαίνει σε «τροχιά σύγκρουσης»
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Burhan Ozbilici

Σε μία κίνηση έκπληξη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα, ανήμερα τα Χριστούγεννα, την Τυνησία, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών για μία πιθανή εκεχειρία στη Λιβύη, με την Άγκυρα να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Δημοσίευμα του Reuters, επιχειρεί να χαρτογραφήσει πού αποσκοπούν οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου, μετά και την υπογραφή τηςσυμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Το ρεπορτάζ επικαλείται αναλυτές που εκτιμούν ότι η Άγκυρα ήθελε να προκαλέσει «συναγερμό» σε Ελλάδα και Κύπρο προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά και να επιβάλλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία βάζει ένα σημαντικό εμπόδιο, σύμφωνα με το Reuters, στις προσπάθειες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

«Το μήνυμα της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο προς την ΕΕ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ: Η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει εκμετάλλευση στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και να δοθεί ενεργειακό πλεονέκτημα σε άλλα κράτη», εκτιμά το δημοσίευμα.

«Ταυτόχρονα με το να βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο (σ.σ. η συμφωνία με την Τρίπολη), επιδεινώνει τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ και προστίθεται στις τρέχουσες διαμάχες για την μεταναστευτική πολιτική και τα ευρύτερα ερωτήματα για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η συμφωνία ανεβάζει τους τόνους με την Αίγυπτο. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άσχημο σημείο από το 2013 όταν ανετράπη ο Ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο στήριζε η Άγκυρα.

Πολλοί από τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι έχουν μεταναστεύσει στην Τουρκία. Στη Λιβύη, το Κάιρο στηρίζει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ κόντρα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία έχει στο πλευρό της την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ ήταν πιο επιφυλακτικό για την κίνηση της Τουρκίας στην Λιβύη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας λόγος γι’ αυτή τη στάση μπορεί να είναι ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για την Άγκυρα σε περίπτωση που ο αγωγός EastMed γίνει μη βιώσιμος και τότε χρειαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω τουρκικού εδάφους.

«Η Ρωσία είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ. Την ώρα που Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε αντίθεση για την Συρία, συντονίζονται στην ενεργειακή πολιτική και η Μόσχα είναι πρόθυμη να αφήσει την Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αλλά η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης βάζει τις δύο χώρες σε αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη, όπου η Ρωσία προσανατολίζεται προς τον Χαφτάρ. Η Ρωσία και η Τουρκία θα συζητήσουν την στρατιωτική υποστήριξη της Λιβύης σε μία σύνοδο τον επόμενο μήνα», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ