ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν να μην αναμειχθεί στρατιωτικά στη Λιβύη

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν να μην αναμειχθεί στρατιωτικά στη Λιβύη
(AP Photo/Patrick Semansky)

Να μην αναμειχθεί στρατιωτικά στη Λιβύη, προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, λίγες ώρες μετά την έγκριση από την τουρκική εθνοσυνέλευση ενός νομοσχεδίου για την ανάπτυξη τουρκικού στρατού στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα της Βόρειας Αφρικής.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμειξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη», ανέφερε η αμερικανική προεδρία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

«Το νομοσχέδιο για τη Λιβύη είναι σημαντικό για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας καθώς επίσης και για την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτηση στο Τwitter μετά την έγκριση του κοινοβουλίου.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ, μετά την ψηφοφορία ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα ανακόψει περιφερειακά σχέδια, θα προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.

Συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ιντλίμπ

Παράλληλα Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, μια μέρα μετά την επίθεση από συριακές δυνάμεις με πυραύλους που έπληξαν σχολείο στη συριακή επαρχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ τους και πέντε παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, στη Συρία, για την προστασία των αμάχων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ