ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απορρίφθηκε πρόταση να... πυροβολούνται οι παράτυποι μετανάστες

Γερμανία: Απορρίφθηκε πρόταση να... πυροβολούνται οι παράτυποι μετανάστες
REUTERS / INA FASSBENDER

To υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απέρριψε την πρόταση της επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης στις δυνάμεις ασφαλείας του δικαιώματος να κάνουν χρήση των όπλων τους εναντίον των παράτυπων μεταναστών, επισημαίνοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή τέτοιου είδους ενέργειες είναι το λιγότερο παράνομες.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, η πρόταση της Φράουκε Πίτρι προκάλεσε κατακραυγή σε μια ήδη τεταμένη περίοδο στη Γερμανία, μετά την απόφαση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους πρόσφυγες.

«Αυτό εξυπακούεται: κανένας Γερμανός αστυνομικός δεν θα χρησιμοποιήσει όπλο εναντίον ανθρώπων που αναζητούν προστασία στη Γερμανία» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

«Και εξυπακούεται ότι η χρήση όπλων εναντίον ανθρώπων με στόχο να εμποδιστεί η παράτυπη διέλευση των συνόρων είναι παράνομη».

Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε την Κυριακή ότι η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπείας (BfV) πρέπει να παρακολουθεί το AfD.

«Κατά τη γνώμη μου το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις εκθέσεις της BfV, όχι (στα δελτία ειδήσεων) στην τηλεόραση» τόνισε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

«Είναι απίστευτο το ότι τέτοιου είδους κόμματα μπορούν τώρα να προβάλουν τα συνθήματά τους στη δημόσια τηλεόραση» σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Πίτρι «αυτοακυρώνεται» με τέτοιου είδους δηλώσεις.

Την ίδια ώρα το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), καταδικάζοντας απερίφραστα τις δηλώσεις της Πίτρι, καταφέρθηκε επίσης εναντίον του Γκάμπριελ, επικρίνοντάς τον διότι πολιτικοποιεί τη γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπείας η οποία βάσει της γερμανικής νομοθεσίας έχει τον τελικό λόγο σχετικά με το εάν ένα κόμμα, μια οργάνωση ή ένα πρόσωπο θα πρέπει να παρακολουθείται.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι το ενδεχόμενο οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας να παρακολουθήσουν το AfD θα ήταν δυνατό μόνο εφόσον υπήρχαν αποδείξεις ότι το κόμμα παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ