ΚΟΣΜΟΣ

Κασέμ Σουλεϊμανί: Μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν κατά των ΗΠΑ

Κασέμ Σουλεϊμανί: Μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν κατά των ΗΠΑ
AP / Vahid Salemi

Οργή έχει προκαλέσει στο Ιράν ο θάνατος του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον αυτοκινητοπομπής που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, χιλιάδες υποστηρικτές του Σουλεϊμανί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης αλλά και των άλλων μεγαλουπόλεων του Ιράν, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και καίγοντας αμερικανικές σημαίες.

«Κάτω οι ΗΠΑ!», φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στην ιρανική πρωτεύουσα, με το καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να ορκίζεται εκδίκηση για το θάνατο του Σουλεϊμανί, ενός προσώπου που θεωρείται ήρωας στη χώρα του.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε αναβρασμό, ο θάνατος του Σουλεϊμανί έρχεται να δώσει στην πολιτική ελίτ της Τεχεράνης ένα σημαντικό όπλο διαμαρτυρίας εναντίον των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ.

Αντιδράσεις και στο Ιράκ

Την ίδια στιγμή, ο θάνατος του Κασέμ Σουλεϊμανί έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ανέφερε ότι η επίθεση από το μη επανδρωμένο σκάφος κατά του Ιρανού αξιωματούχου συνιστά «μια κατάφωρη παραβίαση της ιρακινής εδαφικής ακεραιότητας και μια επικίνδυνη κλιμάκωση».

IRAN map 01 2020 01 copy copy copy

Αυτοσυγκράτηση ζητεί ο ΟΗΕ

Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη έναν πόλεμο στον Κόλπο, δήλωσε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τους ηγέτες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες δήλωσε:

«Ο γ.γ. [του ΟΗΕ] έχει ζητήσει με επιμονή την αποκλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο. Ο ίδιος ανησυχεί βαθύτατα για την πρόσφατη κλιμάκωση στην περιοχή. Αυτή είναι μια στιγμή, κατά την οποία οι ηγέτες θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη έναν πόλεμο στον Κόλπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ