ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Αυστραλία – Μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Αυστραλία – Μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές
(AP Photo/Rick Rycroft)

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αυστραλία, καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στις νοτιοανατολικές ακτές της χώρας. Συνολικά 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρη τη χώρα, από τις φονικές πυρκαγιές. Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να φύγουν από τις πληγείσες περιοχές, προτού να είναι πολύ αργά, προειδοποιώντας ότι μέχρι το Σάββατο, μπορεί να καταστραφούν ολόκληρες πόλεις.

Τουλάχιστον 167 πύρινα μέτωπα καίνε στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία, εκ των οποίων τα 67 είναι ανεξέλεγκτα. Συνολικά 2.100 πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεσή τους. Στη Βικτώρια, 28 άνθρωποι αγνοούνται. Όπως ανέφεραν οι Αρχές αργά το βράδυ της Παρασκευής, περίπου το 3,5% της ξηράς στη Βικτώρια έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές.

Η Αυστραλιανή Υπηρεσία Άμυνας (ADF) πραγματοποιεί υπηρεσίες διάσωσης διά θαλάσσης και από αέρος, ενώ έστειλε πλοία στην απειλούμενη από την πυρκαγιά πόλη Mallacoota στην Βικτώρια, όπου τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στην παραλία. Περισσότεροι από 960 άνθρωποι πρόκειται να μεταφερθούν δυτικά της Μελβούρνης.

Σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνονται άνθρωποι να φοράνε μάσκες και να σχηματίζουν ουρές για να επιβιβαστούν στα πλοία, ενώ ο ουρανός είναι καλυμμένος από πυκνά σύννεφα καπνού, κιτρινισμένα από τις φλόγες.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του κυβερνήτη της Βικτώρια, Daniel Andrews, ο οποίος ζητώντας από τους κατοίκους να απομακρυνθούν, τόνισε ότι «δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους».

Στη Νέα Νότια Ουαλία, το πέρασμα της πυρκαγιάς είναι ανελέητο, με ορισμένες πόλεις να έχουν καταστραφεί πλήρως: τουλάχιστον 1.365 κάηκαν ολοσχερώς, ενώ πάνω από 500 ακόμα έχουν υποστεί καταστροφές.

Ακραίος καύσωνας προβλέπεται το Σάββατο

Η πολιτεία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Βικτώρια κήρυξε έξι περιοχές σε κατάσταση καταστροφής, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών που προβλέπεται για το Σάββατο.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακραία φαινόμενα ζέστης, ξηρότητας και ανέμων –έναν επικίνδυνο συνδυασμό που καθιστά το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο, με τις φλόγες να επεκτείνονται γρηγορότερα και μακρύτερα.

Οι Αρχές δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο, προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές εγκαίρως πριν από το Σάββατο.

Την Πέμπτη, οι λεωφόροι είχαν μποτιλιαριστεί επί ώρες, από πεσμένα δέντρα, ενώ άλλοι είχαν κλείσει εξαιτίας του κινδύνου της πυρκαγιάς που πλησίαζε. Πολλοί κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους, περιμένοντας να ανοίξουν οι δρόμοι για να απομακρυνθούν.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία κέντρων εκκένωσης και την παροχή καταλύματος σε εκτοπισμένους.

«Αυτή είναι μια άγρια φωτιά. Κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που πλήττονται σε αυτή την ώρα ανάγκης», δήλωσε.

Επίθεση στον πρωθυπουργό

Ο Μόρισον και η διακυβέρνησή του δέχτηκαν σκληρή κριτική για την ανταπόκρισή τους στις πυρκαγιές. Πολλοί είναι εξαγριωμένοι για το γεγονός ότι πήγε για διακοπές στη Χαβάη τον Δεκέμβριο, την ώρα που ξεσπούσαν οι πυρκαγιές – διακοπές τις οποίες συντόμευσε και απολογήθηκε γι’αυτό.

Πολλοί αγανακτισμένοι κάτοικοι του επιτέθηκαν λεκτικά, κατά την επίσκεψή του στην πληγείσα πόλη Cobargo, όπου πήγε να στηρίξει τα θύματα από τις πυρκαγιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ