ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του ιού Ζίκα

Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του ιού Ζίκα
Παγκόσμια απειλή για τον ιό Ζίκα

Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού Ζίκα, μετά την χθεσινή κήρυξή του σε παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Βραζιλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό Ζίκα, με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια κρούσματα, συνέστησε χθες το βράδυ επισήμως στις εγκύους να μην επισκέπτονται τη χώρα, όπου τον Αύγουστο προβλέπεται να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ χαιρέτισε ως "θετική" την απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την επιδημία του Ζίκα.

Στην Ονδούρα, η υπουργός Υγείας Γιολάνι Μπάτρες κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφού έχουν καταγραφεί περίπου 3.700 κρούσματα στη χώρα από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

“Ο Ζίκα μας πλήττει σοβαρά, καθώς ο αριθμός των προσβληθέντων αυξάνεται καθημερινά με ανησυχητικό τρόπο. Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πανεθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις στρατηγικές που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού”, δήλωσε η υπουργός.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες έθεσε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας ένα αρχικό ποσό ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού.

Η Κολομβία, το Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός, η Βραζιλία, η Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο έχουν ήδη συστήσει στις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για όσο καιρό χρειαστεί, έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του Ζίκα.

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν επισημανθεί δεκάδες κρούσματα μόλυνσης από τον Ζίκα μεταξύ ανθρώπων που επιστρέφουν από ταξίδια στις πληγείσες χώρες.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) και ο ΠΟΥ εξέφρασε εξάλλου φόβους για την αύξηση του αριθμού των κουνουπιών λόγω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιού, ενώ η παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα, μπορεί να χρειαστεί χρόνια, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση των Αλλεργιών και των Μολυσματικών Νόσων.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή συνιστά ο Ζίκα

Παγκόσμιος συναγερμός για την εξάπλωση του Ζίκα- Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ