ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια πίσω από τη viral φωτογραφία για τις πυρκαγιές της Αυστραλίας

Η αλήθεια πίσω από τη viral φωτογραφία για τις πυρκαγιές της Αυστραλίας
Screen Grab/Twitter

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η οικολογική καταστροφή στην Αυστραλία, στα προβλήματα της οποίας προστίθεται πλέον και η απειλή του κυκλώνα στο βόρειο τμήμα της χώρας λόγω της καταρρακτώδους βροχής και των ισχυρών ανέμων που πλέουν στην περιοχή, ενώ μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες γύρω από μια εικόνα που παρουσιάζεται ως δορυφορική φωτογραφία της NASA και έχει γίνει viral.

Η εικόνα, που υποτίθεται δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία, μοιράζεται από πολλούς και στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας ως πηγή τη NASA. Ωστόσο δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τη χρονική στιγμή.

Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική. Αρχικά δεν είναι από τη NASA και δεν είναι δορυφορική φωτογραφία. Επίσης δεν δείχνει τις εστίες φωτιάς σήμερα στην Αυστραλία ή το πόσες φωτιές είναι σε εξέλιξη.

fotia afstralia


Πηγή: Facebook

O χάρτης που έγινε viral είναι στην πραγματικότητα μια 3D απεικόνιση των πυρκαγιών στην Αυστραλία, ένα γράφημα δηλαδή και όχι μια φωτογραφία από δορυφόρο. Δημιουργός του φαίνεται να είναι ο Anthony Hearsey (όπως παραδέχεται ο ίδιος) από το Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία, ο οποίος σε ένα ποστ του στο Facebook εξηγεί τι ακριβώς απεικονίζει η φωτογραφία. Μάλιστα απολογείται πως δεν περίμενε το γράφημα να γίνει viral.

Ο Αυστραλός σχεδίασε το γράφημα συγκεντρώνοντας δορυφορικά δεδομένα της NASA από τις πυρκαγιές και τις εστίες φωτιάς σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ 05/12/19 και 05/01/20 και αυτές είναι όλες οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες. Στην ανάρτησή του μάλιστα σημειώνει ότι δεν εξακολουθούν να καίγονται όλες αυτές οι περιοχές και πως το έντονο χρώμα είναι υπερβολικό λόγω του rendering. Μάλιστα παραθέτει και τον αρχικό χάρτη ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό για το γράφημα.

australia foties

Και τώρα... απειλή κυκλώνα

Μπορεί ωστόσο η φωτογραφία να μην αποτυπώνει ρεαλιστικά την κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της χώρας πλησιάζουν έστω στο τέλος τους, καθώς εκτός από τις πυρκαγιές, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή κυκλώνα.

Κυκλώνας ενισχύεται σήμερα στα ανοικτά της βορειοδυτικής Αυστραλίας, απειλώντας την πόλη Μπρουμ με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και με ανέμους που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 125 χιλιόμετρα την ώρα, προειδοποίησε η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία.

Η τροπική καταιγίδα δεν αναμένεται να έχει κάποια επίπτωση στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία εδώ και μήνες, αλλά εντοπίζονται κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της αχανούς νήσου-ηπείρου.

Η τροπική καταιγίδα Μπλέικ έγινε πλέον κυκλώνας κατηγορίας 1, με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 75 χιλιομέτρων την ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί στην κατηγορία 2 αύριο Τρίτη, όταν θα περάσει ξυστά από την Μπρουμ, πόλη 14.000 κατοίκων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προέτρεψε τον πληθυσμό να οργανωθεί ενόψει της έλευσης του κυκλώνα, προετοιμάζοντας κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, φακούς, ραδιόφωνα, μπαταρίες, τρόφιμα και νερό.
Η καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι αρχές φοβούνται πλημμύρες στις «παραθαλάσσιες ζώνες των περιοχών του Δυτικού Κίμπερλι και του Ανατολικού Πιλμπάρα».

nasa fotia


Η σημερινή δορυφορική φωτογραφία της NASA για την Αυστραλία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ