ΚΟΣΜΟΣ

100.000 Κινέζοι ταξιδιώτες συνωστίζονται σε σιδηροδρομικό σταθμό

100.000 Κινέζοι ταξιδιώτες συνωστίζονται σε σιδηροδρομικό σταθμό
Επιβάτες περιμένουν να επιβιβαστούν στα τρένα, στο σταθμό της πόλης Guangzhou REUTERS

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες άφησαν χιλιάδες Κινέζους ταξιδιώτες σε μακρά αναμονή σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Νότια Κίνα τη Δευτέρα.

Ο λόγος για τον σταθμό της πόλης Guangzhou όπου 100.000 Κινέζοι στριμώχτηκαν για παραπάνω από 10 ώρες μέχρι να καταφέρουν να μπουν σε συρμούς για να επιστρέψουν στα σπίτια τους εν’ όψει της κινέζικης πρωτοχρονιάς στις 8 Φεβρουαρίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο χιονιάς σε συνδυασμό με την πολυκοσμία λόγω των εορτασμών της κινέζικης πρωτοχρονιάς είχαν σαν αποτέλεσμα την πολύωρη καθυστέρηση και την εξάπλωση ενός κλίματος πανικού στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Λόγω της πολυκοσμίας οι Αρχές κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (2ου βαθμού). Για τον κατευνασμό των πνευμάτων και την εξομάλυνση της λειτουργίας των συρμών επιστρατεύτηκαν 2.600 αστυνομικοί.

Αεροφωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τοπικό σάιτ έδειξαν πληθώρα ανθρώπων να στριμώχνονται μεταξύ τους προς τους συρμούς, ενώ συγκρατούνταν μόνο από κιγκλιδώματα.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Xie Xiaodan και ο Chen Rugui, αρχηγός Κομμουνιστικού κόμματος έσπευσαν επίσης στον τόπο του περιστατικού σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι οχλαγωγίες και ο πανικός.

Οι αρχές έκαναν ότι ήταν δυνατό ώστε να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα με εκείνα της 31ης Δεκεμβρίου 2014, όπου αντίστοιχος πανικός είχε δημιουργηθεί στο κέντρο της Σαγκάης και κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Η διαδικασία εορτασμού της Κινέζικης πρωτοχρονιάς, περιγράφεται ως η πιο μεγάλη ταυτόχρονη ετήσια μετανάστευση στον κόσμο – φέτος αναμένονται Κινέζοι ταξιδιώτες να πραγματοποιήσουν πάνω από 2.91 δισ. ταξίδια για τον σκοπό αυτό.

Πολλοί εξ’ αυτών είναι εργάτες που επιστρέφουν από τις εργοστασιακές πόλεις της Κίνας, στην περιοχή γύρω από το Guangzhou, στα σπίτια τους στην επαρχία.

Απογοητευμένοι ταξιδιώτες έσπευσαν στα social media για να επισημάνουν την ταραχή που τους προκλήθηκε από αυτή τη χαοτική κατάσταση.

«Δυσκολευτήκαμε πολύ να γυρίσουμε σπίτια μας», σχολίασε ένας ταξιδιώτης στο Weibo – τη Κινέζικη εκδοχή του Twitter. “Εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να σταθούν στην βροχή για να παραπάνω από 10 ώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ