ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστής προς Γουάινστιν: Κλείσε το κινητό, αλλιώς θα πας φυλακή

Δικαστής προς Γουάινστιν: Κλείσε το κινητό, αλλιώς θα πας φυλακή
AP / Seth Wenig

Πανδαιμόνιο επικράτησε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της δίκης του γνωστού παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό δύο γυναικών, όταν ο δικαστής, Τζέιμς Μπερκ τον απείλησε με φυλάκιση, επειδή έστελνε μηνύματα μέσω του κινητού του τηλεφώνου, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το CNNi, όλα ξεκίνησαν λίγο μετά την έναρξη της δίκης, όταν ο δικαστής Μπερκ ύψωσε τον τόνο της φωνής του, κάνοντας παρατήρηση απευθυνόμενος στην υπερασπιστική ομάδα του Γουάινστιν και ειδικότερα προς τον Άρθρουρ Αϊντάλα, επειδή ο πελάτης τους χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο.

«Μιλούσε στο κινητό και έστελνε γραπτά μηνύματα», είπε ο Μπερκ απευθυνόμενος στους συνηγόρους υπεράσπισης του Αμερικανού παραγωγού.

Τότε ο Γουάινστιν είπε: «Ζητώ συγγνώμη» και έγειρε το κεφάλι του. Η Ντόνα Ροτούνο, μία από τις συνηγόρους υπεράσπισης του παραγωγού είπε στο δικαστή: «Δεν ήξερα πως έγινε κάτι τέτοιο».

Και τότε ο δικαστής Μπερκ της απάντησε: «Αυτός το ήξερε». Ο δικαστής συνέχισε, λέγοντας πως εδώ υπάρχει μια κατάσταση που συνεχίζεται, κάνοντας αναφορά σε παρατηρήσεις που είχε κάνει ο ίδιος κατά το παρελθόν στον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροάσεων.

Φανερά ενοχλημένος ο δικαστής επέκρινε τον δικηγόρο Αϊντάλα, λέγοντας πως τον είχε προειδοποιήσει ειδικά ως προς τη χρήση κινητού τηλεφώνου από την πλευρά του Γουάινστιν.

«Εάν ο πελάτης σας χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο ακόμη μία φορά, θα τεθεί υπό κράτηση. Κύριε Αϊντάλα, θα φταίτε εσείς, εάν τα θαλασσώσει», είπε σε αυστηρό τόνο ο δικαστής Μπερκ.

Όταν ο Αϊντάλα θέλησε να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του πελάτη του, ο Μπερκ του απάντησε: «Δεν ψάχνω για συγγνώμες αλλά για συμμόρφωση».

Λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, δύο δικαστικοί υπάλληλοι, είχα ζητήσει, σε διαφορετική χρονική στιγμή, από τον Γουάινστιν να σταματήσει να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο.

Η επεισοδιακή διαδικασία πραγματοποιήθηκε μόλις ένα εικοσιτετράωρο από την έναρξη της πολύκροτης δίκης στη Νέα Υόρκη.

Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν κατηγορίες στον Γουάινστιν για το βιασμό μιας γυναίκας και τη σεξουαλική κακοποίηση ακόμη μίας, σε δύο ξεχωριστά περιστατικά το 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ