ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: «Βασισμένο σε ψευδή επιχειρήματα το ανακοινωθέν του Καΐρου»

Άγκυρα: «Βασισμένο σε ψευδή επιχειρήματα το ανακοινωθέν του Καΐρου»
AP Photo/Burhan Ozbilici

Την αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν δέκα σημείων της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας αλλά και της Ιταλίας, με το οποίο καταδικάζονται ως απειλητικά για την περιφερειακή σταθερότητα, άκυρα και κενά περιεχομένου τα δύο μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «ψευδή» και «πλασματικά» τα επιχειρήματα που αναφέρονται μέσα στο κοινό ανακοινωθέν, ενώ μιλάει για «ετοιμότητα» της Τουρκίας προκειμένου η ανατολική Μεσόγειος να «μεταμορφωθεί σε μια περιοχή συνεργασίας και όχι συγκρούσεων».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Το ανακοινωθέν αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας της Κύπρου και της Αιγύπτου καθώς και της Ιταλίας, είναι βασισμένη εξ ολοκλήρου σε πλασματικά επιχειρήματα και ψευδείς αιτιάσεις.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, είναι νόμιμα και απόλυτα συμβατά με τη διεθνή νομοθεσία.

Αυτά τα μνημόνια συνεργασίας αποτελούν μια απάντηση σε αυτούς που στόχο έχουν να παραβλέψουν την παρουσία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δελτίο τύπου της 8ης Ιανουαρίου, πράγματι αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά ότι τα βήματα που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και σωστά και ενδεδειγμένα.

Η Τουρκία, έχοντας την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλάει για οποιοδήποτε σχεδιασμό στην περιοχή. Προκειμένου να μεταμορφώσουμε την ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας και όχι συγκρούσεων, θα θέλαμε να αδράξουμε αυτής της ευκαιρίας προκειμένου να εκφράσουμε ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Κύπρο».

Το κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση Αιγύπτου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, τονίζεται ότι οι δύο «συμφωνίες» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερα άκυρα και κενά περιεχομένου.

Ειδικότερα ως προς την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, οι τέσσερις υπουργοί εξωτερικών (η Ιταλία συμμετείχε ως παρατηρητής) τόνισαν ότι δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, δεν παράγει έννομες συνέπειες, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Κ/ΑΟΖ.

Αναφορικά με τη Λιβύη επανέλαβαν την προσήλωση τους σε μία συνολική πολιτική λύση και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και στην διαδικασία του Βερολίνου.

Τέλος, οι πέντε υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στο πλαίσιο αυτού του σχήματος και αποφάσισαν όπως η επόμενη συνάντηση τους πραγματοποιηθεί στην Κρήτη σε χρόνο που θα συμφωνηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ