ΚΟΣΜΟΣ

«Ήσουν απλά ένα πιόνι»: Γράμμα σε έναν τρομοκράτη

«Ήσουν απλά ένα πιόνι»: Γράμμα σε έναν τρομοκράτη
AP Photo

Περίπου 10 ημέρες μετά τη φονική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, ο Ντάριν Φροστ, ο άνδρας που αντιμετώπισε τον 28χρονο Ουσμάν Καν με έναν… χαυλιόδοντα, έγραψε ένα συγκινητικό γράμμα για να το αφήσει στο σημείο της τραγωδίας.

Επιπλέον, έγραψε κάρτες στα δύο θύματα, Σάσκια Τζόουνς και Τζακ Μέριτ και τα άφησε στη γέφυρα.

Ο Φροστ έγραψε το γράμμα και τις κάρτες σε μία προσπάθεια να επεξεργαστεί όσα έζησε και να αντιμετωπίσει το τραύμα που του έμεινε. Οι κάρτες προς τα θύματα περιείχαν, κυρίως, προσευχές. Τις άφησε στο σημείο της τραγωδίας. Όσον αφορά στην επιστολή προς τον δράστη, δίστασε να την αφήσει στη γέφυρα, φοβούμενος τη δημόσια κατακραυγή.

Ωστόσο, αποφάσισε να δημοσιεύσει το γράμμα του στο διαδίκτυο, δίνοντάς το για αναπαραγωγή στη Guardian:

«Ουσμάν Καν, έχω γράψει ανάποδα σε αυτή την κάρτα για να αντικατοπτρίζει τον κόσμο μου τώρα. Πήρες αυτό που ήθελες και τώρα, τόσο εσύ όσο και οι άλλοι, είστε νεκροί. Δεν είχαν επιλογή γιατί τους την έκλεψες. Ο Τζακ σου προσέφερε αγάπη και φροντίδα, πράγματα τα οποία πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι δεν άξιζες. Αυτό φανερώνει την πίστη του Τζακ στην ανθρωπότητα. Σταμάτησες την επίθεση και μου μίλησες, οπότε θεωρώ πως με θυμάσαι. Τότε, σου επιτέθηκα με χαυλιόδοντα. Ωστόσο, όταν κατάφερα να σε ακινητοποιήσω, θα με άκουσες που φώναζα σε αυτούς που σε χτυπούσαν. Τους έλεγα να σταματήσουν και στάθηκα έτσι ώστε να προστατεύω το κεφάλι σου. Τότε, οι επιθέσεις σταμάτησαν» αναφέρει ο Ντάριν Φροστ στο γράμμα του.

O Τζακ Μέριτ, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο πατέρας του, ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε στην κοινωνική δικαιοσύνη και είχε έμφυτη την καλοσύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. Εξού και οι αναφορές του Φροστ ως προς την «αγάπη και φροντίδα» στον δράστη.

Στη συνεχεία, ο αποστολέας περιγράφει τις προσπάθειές του να σώσει τον Καν από τα πυρά των αστυνομικών:

«Μετά προσπάθησα να σου σώσω τη ζωή, κρατώντας τα χέρια σου για να μην θεωρηθείς απειλή και σε πυροβολήσουν οι Αρχές. Μακάρι η κοινωνία που σου έδωσε αυτό το μίσος να σου είχε δείξει τέτοια φροντίδα. Σε χρησιμοποίησαν και αυτοί, σε αντίθεση με σένα, είναι ακόμη ζωντανοί. Ήσουν απλά το πιόνι τους. Ίσως υπάρχει τρόπος να μετατρέψουμε αυτές τις λάθος και γεμάτες μίσος πράξεις σου σε ένα μήνυμα αγάπης, ευγένειας και συμπόνοιας».

AP 19334293693332


Ο δράστης, Ουσμάν Καν / Πηγή: West Midlands Police via AP

Τέλος, γράφει:

«Σου αφήνω αυτό το τριαντάφυλλο, το οποίο κρέμασα ανάποδα, προσπαθώντας να είμαι όσο συμπονετικοί ήταν η Σάσκια και ο Τζακ, αλλά αντιλαμβάνονται ότι έχω ακόμη δρόμο για να γίνω όπως εκείνοι. Αυτός ο κόσμος πρέπει να είναι πιο ισορροπημένος και οι άνθρωποι να ζουν χωρίς να φοβούνται. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξαλείψω το μίσος, όπως έκανα και στη γέφυρα. Θα σου δείξω -κι ελπίζω όχι μόνο σε σένα αλλά και σε όλο τον κόσμο- τη δύναμη της αγάπης».

letter


Πηγή: Guardian

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» είχε γράψει πως ο Ουσμάν Καν είχε καταδικαστεί ως μέλος τρομοκρατικής ομάδας που σχεδίαζε να επιτεθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2010.

Μέλος ενός μικρού «πυρήνα» εννέα τζιχαντιστών από το Στόουκ-ον-Τρεντ, το Κάρντιφ και το Λονδίνο, ο Καν και οι συγκατηγορούμενοι του καταδικάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2012.

Μεταξύ άλλων, σχεδίαζαν να ιδρύσουν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών, σε οικόπεδο που ανήκε στην οικογένειά του στο Κασμίρ.

Μάλιστα, ο Καν και δύο συγκατηγορούμενοί του σκόπευαν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2011.

Ο Καν ήταν τότε 19 ετών -το νεότερο μέλος της ομάδας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, στις παρατηρήσεις του πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο δικαστής χαρακτήρισε αυτόν και άλλους δύο κατηγορούμενος «πιο σοβαρούς τζιχαντιστές» από τους υπόλοιπους.

Στην αρχή, οι βρετανικές Αρχές είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αφεθεί ποτέ ελεύθερος, τουλάχιστον όχι μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν αποτελούσε πλέον απειλή.

Αργότερα, όμως, ο όρος αυτός άλλαξε και ο Καν αποφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2018, αφότου δέχτηκε να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στην κατοχή των τζιχαντιστών είχαν βρεθεί τότε αντίτυπα του εξτρεμιστικού περιοδικού Inspire, ενώ φαίνεται πως είχαν σκεφτεί να στείλουν τρομοφακέλους με το ταχυδρομείο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε δε, πως είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να βάλουν εκρηκτικούς μηχανισμούς στις τουαλέτες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αλλά και σε παμπ στο Στόουκ-ον-Τρεντ.

Οι στόχοι και η αγάπη για τον Χίτλερ

Χειρόγραφη λίστα που εντοπίστηκε έδειξε πως οι τζιχαντιστές είχαν βάλει στο «στόχαστρο» συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου και νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δύο ραβίνους αλλά και τον κοσμήτορα του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου.

Κοριοί της αστυνομίας κατέγραψαν και ανατριχιαστικές συνομιλίες των εξτρεμιστών, κατά τη διάρκεια των οποίων μιλούσαν με κολακευτικά λόγια για τον Χίτλερ και το «έργο» του.

«Πέθαναν λιγότεροι από 10.000 Εβραίοι στο Ολοκαύτωμα» έλεγαν μέλη της ομάδας μεταξύ τους ενώ φαίνεται πως συμφωνούσαν ότι ο Χίτλερ ήταν «στο πλευρό των μουσουλμάνων».

«(σ.σ. Ο Χίτλερ) Καταλάβαινε ότι οι Εβραίοι είναι επικίνδυνοι», έλεγαν.

Οι Αρχές είχαν βάλει κοριούς και στο σπίτι του Khan, όπου καταγράφοντας ενοχοποιητικές συνομιλίες για την ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης τζιχαντιστών αλλά και σχέδια συγκέντρωσης χρημάτων για τις ανάγκες του σκοπού τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ