ΕΛΛΑΔΑ

Αποστάσεις παίρνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τα περί διαμεσολάβησης στα ελληνοτουρκικά

Αποστάσεις παίρνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τα περί διαμεσολάβησης στα ελληνοτουρκικά
AP Photo

Δεν επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την πληροφορία που μεταδίδεται από μερίδα ελληνικών ΜΜΕ περί επικείμενης διπλωματική πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του ANT1 στην Ουάσιγκτον, κράτησε αποστάσεις από τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα, στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, στην διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται ο ανταποκριτής του σταθμού, Θανάσης Τσίτσας, φέρεται να αναφέρει: «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Έγκυρη διπλωματική πηγή», που επίσης επικαλείται ο ΑΝΤ1, κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και -αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα- δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. «Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο».

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου, η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Κατερίνα Σώκου, είχε μεταδώσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά την δεξίωση που παρέθεσε για τον πρωθυπουργό, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται σχετική διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, η πρωτοβουλία αυτή θα λάβει μία μορφή στην οποία προτίθεται και ο Μάικ Πομπέο να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές. Ο μεσολαβητής των ΗΠΑ θα είναι, ανέφερε, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Ο κ. Πάλμερ έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.

Η συζήτηση για αμερικανική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί στην Ουάσινγκτον το θέμα των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ