ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ για το σχέδιο συμφωνίας στη Λιβύη

Επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ για το σχέδιο συμφωνίας στη Λιβύη
(Christophe Petit Tesson/Pool via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν σήμερα, Δευτέρα, στη Μόσχα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, στις οποίες σημειώθηκε μερική πρόοδο σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν συζήτησαν για τις προετοιμασίες για την επικείμενη διάσκεψη του Βερολίνου και το σχέδιο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Μετά το πέρας των συνομιλιών στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι σημειώθηκε μικρή πρόοδος, αφού η συμφωνία περί κατάπαυσης του πυρός υπογράφηκε από τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ και τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας Χαλέντ Αλ Μίσρι, αλλά ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης για να αποφασίσει.

«Συζητήθηκε το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα επιτρέψει να συγκεκριμενοποιηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός. Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς. Υπήρξε αντικείμενο επαρκώς σοβαρών συνομιλιών» δήλωσε ο Λαβρόφ και προσέθεσε: «Ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κύριος Σάρατζ και ο πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου κύριος αλ Μίσρι μόλις το υπέγραψαν. Ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ο πρόεδρος της Βουλής των βουλευτών στο Τομπρούκ Ακίλα Σάλεχ εξετάζουν το κείμενο αυτό θετικά και ζήτησαν λίγο περισσότερο χρόνο έως το πρωί της επόμενης μέρας για να καταλήξουν στην υπογραφή του. Ελπίζω ότι η απόφαση θα είναι θετική».

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος» υπογράμμισε ο Σεργκεί Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας συζητήθηκε και από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σόϊγκου και Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, επίσης, ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, όλα τα μέρη θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να τηρήσουν τους όρους κατάπαυσης του πυρός.

Στο μεταξύ, πρέπει να συσταθεί επιτροπή, για να καθορίσει μια γραμμή επαφής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η Ρωσία και η Τουρκία υποσχέθηκαν να στηρίξουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην εφαρμογή της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ