ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Ο θλιβερός απολογισμός των βομβαρδισμών

Σ. Αραβία: Ο θλιβερός απολογισμός των βομβαρδισμών
REUTERS / STRINGER

Οι οβίδες, οι όλμοι και οι ρουκέτες που έχουν ριφθεί εναντίον πόλεων και χωριών της Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση του Ριάντ να εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη στα τέλη Μαρτίου του 2015 ως επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 376 άμαχους, περιλαμβανομένων 63 παιδιών, όπως ανακοίνωσε ο ταξίαρχος Άχμεντ Ασίρι, εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Ο Ασίρι δήλωσε ότι οι σιίτες αντάρτες Χούτι και τμήματα του στρατού της Υεμένης που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους Χούτι, έπληξαν διάφορες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιώντας πάνω από 40.000 οβίδες, όλμους, ρουκέτες Κατιούσα και πυραύλους τους τελευταίους δέκα μήνες. Εξάλλου «έχουν αναχαιτιστεί 12 πύραυλοι Σκουντ μέχρι τώρα», σύμφωνα με τον ίδιο ανώτερο Σαουδάραβα αξιωματικό.

Το γεγονός αυτό οδήγησε το Ριάντ σε σαρωτικές αλλαγές του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κίνηση στη μεθόριο με την Υεμένη, ανέφερε ο Ασίρι. «Τώρα οι κανόνες εμπλοκής μας είναι: αν πλησιάσεις τα σύνορα είσαι νεκρός», είπε χαρακτηριστικά ο ταξίαρχος.

Δίνοντας μια αίσθηση του πόσο σφοδρές είναι οι εχθροπραξίες στα σύνορα, ο Ασίρι σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως μόνο τη Δευτέρα, εβλήθησαν 130 όλμοι και 15 πύραυλοι.

Ο αξιωματικός δεν διευκρίνισε τις εθνικότητες των θυμάτων, τόνισε όμως ότι στην πλειονότητά τους είναι Σαουδάραβες, ενώ ανάμεσά τους ήταν και ξένοι.

Σύμφωνα με τον Ασίρι, οι βομβαρδισμοί των Χούτι και των συμμάχων τους έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο 500 και πλέον σχολείων και έχουν εκτοπίσει πάνω από 7.000 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ