ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνική συμφωνία Ιράν: Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία εφαρμόζουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών

Πυρηνική συμφωνία Ιράν: Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία εφαρμόζουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών
Φωτογραφία αρχείου Hamid Foroutan/ISNA via AP, File

Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από το κείμενο, ώστε να πεισθεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεών της, γνωστοποίησαν με κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Με τον τρόπο αυτόν, οι τρεις χώρες μας απέχουν από την πολιτική που έχει ως στόχο την άσκηση ακραίας πίεσης κατά του Ιράν», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, που αφήνει με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στην αμερικανική πολιτική των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Στόχος του μηχανισμού επίλυσης διαφορών δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων, δήλωσε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων για την επιστροφή στην πλήρη συμμόρφωση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας.

Η διαφύλαξη της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν «είναι σημαντικότερη από ποτέ», δήλωσε ο Μπορέλ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ