ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ο Σάρατζ συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα

Λιβύη: Ο Σάρατζ συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα
AP Photo/Gregorio Borgia

Συνομιλίες με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ είχε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έφτασε από τη Μόσχα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Στη Μόσχα πραγματοποιηθήκαν οι ενδολιβυκές συνομιλίες, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ αναχώρησε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση του Σάρατζ που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Μοχάμεντ Σιγιάλα, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι η αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπέγραψε τη συμφωνία και στη συνεχεία αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.

Η αποχώρηση του Χαφτάρ από τη Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, που η γερμανική κυβέρνηση ήλπιζε να οργανώσει εντός του Ιανουαρίου.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πήγε στη Μόσχα το Σάββατο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πούτιν.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η Μόσχα συνεχίζει να συνεργάζεται με τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη για τη «διευθέτηση» της κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ