ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik: Ο Χαφτάρ θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Sputnik: Ο Χαφτάρ θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή, σύμφωνα με τo Sputnik. 

To Sputnik επικαλείται πληροφορία που αποδίδει στο αραβόφωνο Al-Hadath, επικαλούμενο με τη σειρά του πηγές από τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαφτάρ.

Σύμφωνα με την πηγή «Ο Χαφτάρ αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόσκληση και να μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να πάρει μέρος στη διεθνή σύσκεψη».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του LNA την Δευτέρα συναντήθηκε με το πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ στη Μόσχα προκειμένου να υπογράψουν σύμφωνο ανακωχής, κάτι που ωστόσο δεν έγινε καθώς οι δύο πλευρές διαφώνησαν.

Μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και εκπροσώπους της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κίνας της Τουρκίας, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης, θα εκπροσωπηθούν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μεταβαίνει εκτάκτως στη Βεγγάζη, προκειμένου να πείσει τον στρατάρχη Χαφτάρ να συμμετάσχει στη διάσκεψη.

Αντίδραση Χαφτάρ για τον «αποκλεισμό» της Ελλάδας

Η μη συμμετοχή της Αθήνας στην επικείμενη διάσκεψη δεν πέρασε απαρατήρητη στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» διερωτήθηκε τη Τετάρτη σε ανάρτησή του στο Twitter ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ