ΚΟΣΜΟΣ

Megxit: Η Ελισάβετ παίρνει τους τίτλους και 2,4 εκατ. ευρώ από Μέγκαν και Χάρι

Megxit: Η Ελισάβετ παίρνει τους τίτλους και 2,4 εκατ. ευρώ από Μέγκαν και Χάρι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Matt Dunham

Η βασίλισσα Ελισάβετ και το παλάτι του Μπάκιγχαμ γνωστοποίησαν σήμερα, Σάββατο, το μέλλον τηςΜέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι, έπειτα από την απόφαση που έλαβαν να αποσυρθούν από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα.

Το ζευγάρι δεν θα χρησιμοποιεί τους τίτλους του, δεν θα εκπροσωπεί τη βασίλισσα, συνεπώς δεν θα λαμβάνει χρήματα από το δημόσιο ταμείο για τα βασιλικά καθήκοντα.

Όπως ανακοίνωσε το Παλάτι, ο 35χρονος Χάρι και η 38χρονη Μέγκαν χάνουν τους βασιλικούς τους τίτλους και καλούνται να επιστρέψουν τα 2,4 εκατ. λίρες των Βρετανών φορολογούμενων που σπατάλησαν για την ανακαίνιση του σπιτιού τους στο κάστρο του Γουίνδσορ.

Το μήνυμα της Ελισάβετ

Μήνυμα προς την βρετανική κοινωνία σχετικά με την διαπραγμάτευση του παλατιού και των Χάρι και Μέγκαν, απηύθυνε η βασίλισσα Ελισάβετ μιλώντας για «συμφωνία» των δύο πλευρών.

Στο μήνυμά της η βασίλισσα Ελισάβετ αποκαλύπτει πως η απόφαση του ζεύγους δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αντιθέτως είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων.

«Ο Χάρι, ο Μέγκαν και ο Αρκί θα είναι πάντα πολύ αγαπητοί μέλη της οικογένειάς μου. Αναγνωρίζω τις προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί ως αποτέλεσμα του λεπτομερούς ελέγχου κατά τα τελευταία δύο χρόνια και υποστηρίζω την επιθυμία τους για μια πιο ανεξάρτητη ζωή», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η βασίλισσα, στο μήνυμά της

Στην ίδια ανακοίνωση ευχαριστεί την Μέγκαν και τον Χάρι για την προσφορά τους μέχρι σήμερα και τονίζει πως είναι «ιδιαίτερα υπερήφανη για το πόσο γρήγορα η Μέγκαν έγινε μέλος της οικογένειας»

«Είναι η ελπίδα ολόκληρης της οικογένειάς μου ότι η σημερινή συμφωνία τους επιτρέπει να αρχίσουν να οικοδομούν μια ευτυχισμένη και ειρηνική νέα ζωή», αναφέρει η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ

Οι Sussexes σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στη βασίλισσα και τη βασιλική οικογένεια «για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη καθώς ξεκινούν το νέο κεφάλαιο στις ζωές τους».

«Όπως συμφωνήθηκε, κατανοούν ότι απαιτείται να κάνουν πίσω από τα βασιλικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων στρατιωτικών θέσεων. Δεν θα λαμβάνουν πλέον δημόσια χρηματοδότηση για βασιλικά καθήκοντα».

«Με την ευλογία της βασίλισσας, οι Sussexes θα συνεχίσουν να κάνουν τις ιδιωτικές τους υποχρεώσεις. Καθώς δεν μπορούν πλέον να εκπροσωπούν τυπικά τη Βασίλισσα, οι Sussexes έχουν καταστήσει σαφές ότι με όλα όσα κάνουν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αξίες της Αυτού Μεγαλειότητας. Οι Sussexes δεν θα χρησιμοποιήσουν τους τίτλους HRH τους, επειδή δεν εργάζονται πλέον ως μέλη της Βασιλικής Οικογένειας».

Ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ εξέφρασαν την επιθυμία να καλύψουν οι ίδιοι τις δαπάνες που έγιναν για την ανακαίνιση του σπιτιού τους, του Frogmore Cottage, το οποίο θα παραμείνει η οικία της οικογένειάς τους στη Βρετανία. Η συμφωνία του παλατιού με τον Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη του 2020, καταλήγει η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ