ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Σημαντικό βήμα για την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός η Διάσκεψη του Βερολίνου

Άγκυρα: Σημαντικό βήμα για την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός η Διάσκεψη του Βερολίνου
(Kay Nietfeld/DPA via AP, Pool)

Σημαντική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο twitter, ο Καλίν έγραψε: «Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας (Ταγίπ Ερντογάν) έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι' αντιπροσώπων».

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχόλιο της Άγκυρας για τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο στη Διάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα, δεσμεύτηκαν χθες να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία με συγκρότηση πολυμερούς επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων στη Λιβύη. Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύθηκαν επίσης να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι διεθνείς ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και πως η χώρα έχει γίνει «γόνιμο έδαφος για ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ