ΚΟΣΜΟΣ

«Βαριές» δουλειές και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στον τρίτο αποκλειστικά γυναικείο διαστημικό περίπατο

«Βαριές» δουλειές και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στον τρίτο αποκλειστικά γυναικείο διαστημικό περίπατο
Οι δύο αστροναύτισσες στον προηγούμενο διαστημικό τους περίπατο. NASA via AP

Με εξαιρετική επιτυχία στέφτηκε ο τρίτος αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος, κατά τον οποίο οι Τζέσικα Μέιρ και Κριστίνα Κοχ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) άλλαξαν μπαταρίες στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενώ τίμησαν και τον προσωπικό τους ήρωα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Για την Κοχ ήταν ο έκτος διαστημικός περίπατος στην καριέρα της και για τη Μέιρ ο τρίτος. Το ίδιο ζευγάρι είχε γράψει ιστορία πέρυσι τον Οκτώβριο με τον πρώτο στην ιστορία διαστημικό περίπατο χωρίς τη συμμετοχή άνδρα αστροναύτη. Ο δεύτερος γυναικείος περίπατος είχε γίνει στις 15 Ιανουαρίου και στις 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ο τρίτος.

Η Κοχ και η Μέιρ άλλαξαν δύο παλαιές μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου από το 2010 και τις αντικατέστησαν με δύο νέες μπαταρίες λιθίου, με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του ISS. Κάθε παλαιά μπαταρία είχε περίπου το μισό μέγεθος ενός ψυγείου και ζύγιζε 165 κιλά, ενώ η καινούρια 194 κιλά. Δύο άλλες μπαταρίες λιθίου είχαν τοποθετηθεί από τις ίδιες κατά το δεύτερο διαστημικό περίπατο τους προ ημερών.

Οι αστροναύτες έχουν από το 2017 μέχρι σήμερα, με διαδοχικές εξόδους-περιπάτους στο διάστημα, αντικαταστήσει συνολικά 36 από τις 48 παλαιές μπαταρίες που αποθηκεύουν ενέργεια για τον ISS. Ο επόμενος περίπατος θα είναι ανδρικός και θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου από τους αστροναύτες 'Αντριου Μόργκαν (NASA) και Λούκα Παρμιτάνο (ESA).

Ήταν πραγματικά μια φανταστική εμπειρία, να είμαι μέρος αυτού του διαστημικού περίπατου» είπε η Μέιρ. «Επίσης, σήμερα είναι η ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενός προσωπικού ήρωα για μένα και την Κριστίνα. Θα δανειστώ τα σοφά του λόγια γι αυτήν τη στιγμή: ‘Μπορεί όλοι να έχουμε έρθει με διαφορετικά πλοία, άλλα τώρα είμαστε στην ίδια βάρκα».

Πολλές φορές λέμε πόσα χρωστάμε σε αυτούς που άνοιξαν το δρόμο, και αυτό δεν σημαίνει μόνο το δρόμο για το διάστημα. Αναφέρεται επίσης σε αυτούς που εργάστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η Κοχ. «Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό για εμάς σήμερα να είμαστε εδώ αυτή τη μέρα τιμώντας τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος άνοιξε το δρόμο όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους όσοι έχουμε ένα όνειρο».

Ο διαστημικός περίπατος των δύο γυναικών κράτησε 6 ώρες και 58 λεπτά.

Σημειώνεται ότι η Κριστίνα Κοχ πρόσφατα έσπασε το ρεκόρ παραμονής γυναίκας στο διάστημα ενώ δεν αναμένεται να… προσγειωθεί πριν τις Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ