ΚΟΣΜΟΣ

Βολές και επίρριψη ευθυνών για τον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Συρία

Βολές και επίρριψη ευθυνών για τον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Συρία
Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Σταφάν Ντε Μιστούρα, ανακοινώνει στους δημοσιογράφους την διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών. REUTERS/Denis Balibouse

Η κυβέρνηση της Συρίας και η αντιπολίτευση επιρρίπτουν ευθύνες η μια στην άλλη για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Σταφάν Ντε Μιστούρα έκανε λόγο για μια προσωρινή διακοπή, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις 25 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες στη χώρα, κατηγορώντας παράλληλα τις κυβερνητικές δυνάμεις για τους βομβαρδισμούς και τους εξαθλιωμένους πολίτες.

Η κυβέρνηση, με τη σειρά της, ισχυρίζεται ότι η αντιπολίτευση ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών, ενεργώντας υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο η Διάσκεψη Δωρητών, όπου θα παραστεί και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων που θα διατεθούν σε όσους έχουν υποστεί πλήγμα από την εμφύλια σύρραξη.

Πάνω από 70 χώρες θα λάβουν μέρος, με τα Ηνωμένα Έθνη να προσβλέπουν στην συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την περασμένη χρονιά η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 60%.

Πριν ακόμη την έναρξη των συνομιλιών ήταν ευρέως γνωστό ότι επρόκειτο για ένα δύσκολο εγχείρημα, κανείς ωστόσο δεν περίμενε ότι θα τερματιστούν μέσα σε δύο ημέρες.

Ο Σταφάν Ντε Μιστούρα επιμένει ότι πρόκειται για προσωρινή διακοπή και όχι για αποτυχία. Στην πραγματικότητα, οι συνομιλίες δεν ξεκίνησαν ποτέ. Σχεδόν καμία από τις προγραμματισμένες συναντήσεις δεν πραγματοποιήθηκε, με τις δύο πλευρές να μην συμπίπτουν χρονικά καθόλου, πόσο μάλλον στον ίδιο χώρο.

Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή τους στην διαπραγμάτευση είναι εκ διαμέτρου αντίθετες: η αντιπολίτευση θέλει τον τερματισμό της πολιορκίας περιοχών και την απελευθέρωση των κρατουμένων ενώ το καθεστώς Άσαντ παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, ζητώντας μια έγγραφη ατζέντα και πλήρη λίστα των συμμετεχόντων.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Συρία μαίνεται, με τον συριακό Στρατό, υπό την υποστήριξη των ρωσικών επιδρομών, να ανακαταλαμβάνει εδάφη που κρατούσαν οι αντάρτες.

Η Γαλλία κατηγόρησε την συριακή κυβέρνηση και την Ρωσία ότι «τορπιλίζουν» τις συνομιλίες. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είπε ότι η Μόσχα και η Δαμασκός «προφανώς δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στις συνομιλίες καλή τη πίστει».

Οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία εν μέρει ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών, λέγοντας ότι οι αεροεπιδρομές στοχεύουν εσκεμμένα τις ομάδες της αντιπολίτευσης.

Με μια σκληρή ανακοίνωση, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποστήριξε ότι «η συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, σε περιοχές που κρατά η αντιπολίτευση, δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση της για στρατιωτικού τύπου λύση παρά για μια πολιτική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ