ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμη να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ η βρετανική αστυνομία

Έτοιμη να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ η βρετανική αστυνομία
Τζούλιαν Ασάνζ (φωτό αρχείου) EPA/KERIM OKTEN

Η βρετανική αστυνομία θα συλλάβει τον ιδρυτή του Wikileaks ,Τζούλιαν Ασάνζ, σε περίπτωση που φύγει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Αυτό ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το ένταλμα είναι ακόμη σε ισχύ. Αν αποφασίσει να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να τον συλλάβουμε».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που από τον Ιούνιο του 2012 έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το κτίριο, σε περίπτωση που αποφασίσει εναντίον του η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που διερευνά την υπόθεσή του.

Πάντως ο 44χρονος Ασάνζ γνωρίζει ότι μόλις εγκαταλείψει το κτίριο πρόκειται να συλληφθεί και όπως ανέφερε σε δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε στον λογαριασμό των Wikileaks, στο Twitter «Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ ανακοινώσει αύριο ότι έχασα την υπόθεσή μου κατά της Βρετανίας και της Σουηδίας, θα βγω από την πρεσβεία το μεσημέρι της Παρασκευής και θα δεχτώ να με συλλάβει η βρετανική αστυνομία, καθώς κάποια άλλη προσφυγή δεν έχει νόημα»

tweet

Πηγή: Twitter


Ο Τζούλιαν Ασάνζ προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία για σεξουαλική επίθεση το 2010, την οποία αρνείται. Μάλιστα ο ιδρυτής του WikiLeaks θεωρεί ότι οι κατηγορίες περί βιασμού είναι κατασκευασμένες με μοναδικό στόχο την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταζητείται για την απελευθέρωση απόρρητων εγγράφων μέσω του ιστοτόπου Wikileaks που είχε δημιουργήσει.

Διαβάστε ακόμη

Τα Ηνωμένα Έθνη αποφασίζουν για τον Ασάντζ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ