ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες
Twitter

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό 6,8 Ρίχτερ που έπληξε την ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών, 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 922 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, έχουν προκληθεί και σοβαρές ζημιές σε πολλά κτήρια που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

Η δόνηση ήταν επιφανειακή και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε της επαρχίας Ελαζίγ.

Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτήριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος.

Στην περιοχή έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν «επιπέδου 3», με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη και ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι Αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Οι πρώτες μαρτυρίες

«Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε άλλα θύματα. Προς το παρόν, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», δύο στο Ελαζίγ, το επίκεντρο του σεισμού, και δύο στη γειτονική επαρχία Μαλάτεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σπίτια κατέρρευσαν στην πληγείσα περιοχή.

«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές, περιέγραψε ότι είδε ένα κτήριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο.

«Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός», σημείωσε.

Εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και διαδίδονται στα social media δείχνουν κτήρια που έχουν καταρρεύσει. Παράλληλα, κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από την μεγάλη δόνηση και όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύεται από τα τοπικά μέσα, βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους.

Δείτε εικόνες από την Τουρκία:

Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί

«Σφοδρή» χαρακτηρίζει τη σεισμική δόνηση μεγέθουςπου σημειώθηκε νωρίτερα στην Τουρκία, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας μιλώντας στο CNN Greece.

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό την απειλή μετασεισμών μεγέθους έως και 6,5 Ρίχτερ», σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο. Επικαλούμενος τα στοιχεία του έγκυρου Γερμανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί πως «το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στο κατά πόσο εγείρονται ανησυχίες για τον ελλαδικό χώρο, ο κ. Παπαδόπουλος απαντά πως «πρόκειται για μία σεισμική δραστηριότητα αρκετά μακριά από την Ελλάδα», ωστόσο «αυτές τις ώρες, δεν μπορεί να δοθεί κατηγορηματική απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική».

«Μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, θα μπορούμε να έχουμε ακριβέστερη εικόνα τόσο για τον ελλαδικό όσο και για τον κυπριακό χώρο». Ερωτηθείς για το αν ο ισχυρός σεισμός συνδέεται με τη σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 22 Ιανουαρίου στην Τουρκία και είχε γίνει αισθητός σε Μυτιλήνη και Χίο, απαντά κατηγορηματικά πως «όχι», καθώς το επίκεντρο της νέας σεισμικής δραστηριότητας απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από το σεισμό της Τετάρτης.

Τι είναι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί είναι της Ανατολικής Ανατολίας.

Η περιοχή του Ελαζίγ βρίσκεται επάνω στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Ειδικά στην περιοχή του Ελαζίγ, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών το 2010.

Στη δόνηση αυτη είχαν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας 41 άτομα και είχαν τραυματιστεί άλλα 34.

anatolia

Φόβοι από τον Λέκκα για πολλές ζημιές

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό εμφανίστηκε και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 ρίχτερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ