ΚΟΣΜΟΣ

Νέο κοροναϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως – Σε κατάσταση συναγερμού η Κίνα

Νέο κοροναϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως – Σε κατάσταση συναγερμού η Κίνα
(AP Photo/Mark Schiefelbein)

Η επιδημία του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν στην κεντρική Κίνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 1.300 σε όλο τον κόσμο.

Ο ιός έχει προκαλέσει συναγερμό διότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να αξιολογηθεί πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, σύσκεψη με μέλη του πολιτικού γραφείου του, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», όπου ο κοροναϊός «επιταχύνει την εξάπλωσή του», είπε ο Σι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που διεξήχθη ανήμερα της εορτής της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από αύριο 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίας έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Αξιωματούχος από την επαρχία Χουμπέι απηύθυνε έκκληση σε κινεζικές και ξένες εταιρίες να προσφέρουν ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως μάσκες και προστατευτικές φόρμες, οι οποίες είναι πολύ περιορισμένες.

Αρκετές εταιρείες γνωστοποίησαν ότι κλείνουν προσωρινά ορισμένα καταστήματά τους στην Γουχάν και στην επαρχία Χουμπέι ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού.

Κοροναϊός: Σε κατανάλωση φιδιών αποδίδουν οι επιστήμονες την μετάδοσή του

Στην Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, οι Αρχές θα κατασκευάσουν και ένα δεύτερο νοσοκομείο που θα προορίζεται αποκλειστικά για τη νοσηλεία των ασθενών, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατασκευή του νοσοκομείου, που θα διαθέτει 1.300 κλίνες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μισό μήνα. Ήδη έχει εκινήσει η κατασκευή του πρώτου νοσοκομείου για τη νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού

Την ίδια ώρα, διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά και που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Παράλληλα, οι κινεζικές Αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται άμεσα» σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Σε κατάσταση συναγερμού το Χονγκ Κονγκ

Η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ιού στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η σύνδεση της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 17 Φεβρουαρίου -είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών για το νέο κινεζικό έτος- ενώ θα ανασταλούν οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις καθώς και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Γουχάν.

Η Λαμ δήλωσε ότι ακυρώνονται άμεσα όλες οι επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική χώρα καθώς και οι επίσημοι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος. Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε τη βοήθεια του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες με μάσκες.

Οι υγειονομικές Αρχές της μητρόπολης έχουν επιβεβαιώσει ότι 5 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, οι οποίοι σχετίζονται με την Γουχάν, την πόλη που εμφανίστηκε αρχικά ο ιός, ενώ υπάρχουν άλλα 122 ύποπτα κρούσματα.

ΗΠΑ-Γαλλία απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Γουχάν

Οι ΗΠΑ οργανώνουν μια πτήση τσάρτερ για αύριο Κυριακή προκειμένου να φέρουν πίσω στη χώρα τους Αμερικανούς υπηκόους και διπλωμάτες από την κινεζική πόλη Γουχάν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 230 επιβατών, θα μεταφέρει διπλωμάτες από το αμερικανικό προξενείο όπως και Αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, γράφει η Journal, επικαλούμενη ένα πρόσωπο με γνώση της επιχείρησης.

Η Ουάσιγκτον έλαβε έγκριση για την επιχείρηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να κλείσουν προσωρινά το προξενείο τους στην Γουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αλλά και η Γαλλία σχεδιάζει να απομακρύνει τους Γάλλους υπηκόους, που έχουν εγκλωβιστεί στην Γουχάν.

«Το γενικό προξενείο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια υπηρεσία λεωφορείων προκειμένου να επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες... και τις Κινέζες και άλλων εθνικοτήτων συζύγους και παιδιά τους να ταξιδέψουν από την Γουχάν στην Τσανγκσά», αναφέρεται σε email που εστάλη από το γαλλικό προξενείο, το οποίο επικαλέιται η εφημερίδα South China Morning Post.

Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει πέντε κρούσματα, η Αυστραλία τέσσερα, η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Μαλαισία από τρία, οι ΗΠΑ δύο περιπτώσεις και το Νεπάλ ένα κρούσμα.

Τα συμπτώματα και οι προσπάθειες των επιστημόνων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ενώ η επιδημία αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κίνα, δεν είναι ακόμα κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανθρώπινης επαφής.

Οι πλέον ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

Τρεις ερευνητικές ομάδες έχουν αρχίσει να εργάζονται για την ανάπτυξη πιθανών εμβολίων, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν οι δοκιμές για τα πρώτα πιθανά εμβόλια να γίνουν σε τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ