ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Μην περιμένετε από τον Χαφτάρ να σεβαστεί την εκεχειρία

Ερντογάν: Μην περιμένετε από τον Χαφτάρ να σεβαστεί την εκεχειρία
(AP Photo/Emrah Gurel)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Κυριακή ότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς ότι ο στρατάρχης της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ θα σεβαστεί την εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεών του και των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ενόψει της επίσκεψής του στην Αλγερία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν κατ’ επανάληψη παραβιάσει την εκεχειρία στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η διεθνής στήριξη προς τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαφτάρ τον «κακομαθαίνει».

«Πρώτα απ’ όλα, ο Χαφτάρ είναι πραξικοπηματίας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Σε αυτή τη φάση, πρέπει να δούμε ξεκάθαρα ποια είναι η ταυτότητα του Χαφτάρ. Είναι ένας άνθρωπος που και στο παρελθόν έχει προδώσει τους ανωτέρους του. Δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς έλεος και κατανόηση από κάποιον σαν αυτόν για την εκεχειρία», πρόσθεσε.

«Συνεχίζει τις επιθέσεις με όλα τα μέσα. Ωστόσο, δεν θα τα καταφέρει».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει αβοήθητο τον επικεφαλής τηςκυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Επιπλέον τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στους Λίβυους «αδερφούς» τους.

«Tο τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που αποστέλλεται στη Λιβύη υποστηρίζει και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) είπε πως η στήριξη «δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Ψήφισμα 2259 των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα, έκανε λόγο για κίνδυνο επέκτασης του χάους στη Λιβύη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ζήτησε να αυξηθεί η πίεση στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ