ΚΟΣΜΟΣ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατοχύρωσε εμπορικά τις «Παρασκευές για το Μέλλον»

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατοχύρωσε εμπορικά τις «Παρασκευές για το Μέλλον»
AP Photo/Ronald Zak

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επιδιώκει πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του ονόματός της και να καταχωρήσει με εμπορικό σήμα συνθήματα του περιβαλλοντικού κινήματος που ξεκίνησε για «την προστασία του κινήματος και των δραστηριοτήτων της», όπως ανακοίνωσε η ίδια η έφηβη Σουηδή ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος.

Τα εμπορικά σήματα θα αφορούν το όνομά της, καθώς και τα συνθήματα Παρασκευές για το Μέλλον (Fridays for Future στα αγγλικά και Skolstrejk for klimatet στα σουηδικά) και άλλων παρεμφερών φράσεων του μαθητικού κινήματος που ξεκίνησε από την πρωτοβουλία της Τούνμπεργκ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η 17χρονη, το πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time για το 2019, τόνισε πως υπήρξαν «ατυχείς» περιπτώσεις όπου το όνομά της χρησιμοποιήθηκε «για επικοινωνία με άτομα υψηλού προφίλ, πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης, καλλιτέχνες κ.α.», καθώς και με μη εξουσιοδοτημένες εράνους.

Η καταχώρηση εμπορικών σημάτων θα «επιτρέψει την αφιλοκερδή νομική μου βοήθεια για να προβαίνω στις απαραίτητες ενέργειες εναντίον ατόμων ή εταιρειών και άλλων που προσπαθούν να χρησιμοποιούν εμένα και το κίνημα για σκοπούς που δεν ευθυγραμμίζονται με όσα συμβολίζει το κίνημα», δήλωσε η νεαρή ακτιβίστρια αιτιολογώντας την απόφασή της.

«Οι Παρασκευές για το Μέλλον είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που ιδρύθηκε από εμένα. Ανήκει σε όλους που παίρνουν μέρος σε αυτό, πρώτα από όλα στους νέους. Μπορεί και πρέπει να μην χρησιμοποιείται για ατομικούς ή εμπορικούς σκοπούς», σημείωσε η Γκρέτα.

Συμπλήρωσε πως η ίδια και η οικογένειά της καταχώρησαν ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «για τη διαχείριση χρημάτων (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δωρεές, χρηματικά έπαθλα κλπ) με έναν απολύτως διαφανές τρόπο».

Ο στόχος του ιδρύματος είναι «η προώθηση της οικολογικής, της κλιματικής και της κοινωνικής βιωσιμότητας καθώς και της ψυχικής υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ