ΚΟΣΜΟΣ

Θύμα του κοροναϊού βρισκόταν ώρες νεκρό σε πεζοδρόμιο της Γουχάν

Θύμα του κοροναϊού βρισκόταν ώρες νεκρό σε πεζοδρόμιο της Γουχάν
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Jae C. Hong

Ένας άνδρας που φορούσε χειρουργική μάσκα κειτόταν νεκρός για πολλές ώρες σε ένα πεζοδρόμιο της Γουχάν, του επίκεντρου του νέου κοροναϊού.

Μέχρι προσφάτως, ο δρόμος αυτός ήταν γεμάτος κόσμο. Την Πέμπτη, όμως, στη βιομηχανική αυτή πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων -που βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας του ιού- ελάχιστοι πολίτες περπατούσαν στον δρόμο και κανείς τους δεν τόλμησε να πλησιάσει τον νεκρό άνδρα…

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) είδαν το πτώμα το πρωί της ίδιας ημέρας, λίγο πριν φθάσει επί τόπου όχημα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, στο οποίο επέβαιναν ιατρικό προσωπικό και αστυνομικοί φορώντας ειδικές στολές προστασίας.

Το πτώμα του άνδρα ήταν ανάσκελα, μπροστά από ένα κλειστό κατάστημα. Ιατρικό προσωπικό το σκέπασε με μια μπλε κουβέρτα και αποχώρησε. Στο σημείο παρέμειναν μόνο οι αστυνομικοί που τοποθέτησαν χαρτοκιβώτια γύρω από το πτώμα για να μην το πλησιάσει κάποιος.

Σημειώνεται ότι, μια ιατρική ομάδα που εξέτασε το πτώμα του άνδρα, υποβλήθηκε αμέσως σε απολύμανση με τη βοήθεια συναδέλφων μόλις αφαίρεσε την ειδική στολή.

Ο νεκρός στον δρόμο της πόλης κειτόταν ένα τετράγωνο πιο μακριά από ένα από τα βασικά ιατρικά κέντρα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που αφορούν τον κοροναϊό.

Πέρασαν 15 ασθενοφόρα

Στη διάρκεια του δίωρου που οι δημοσιογράφοι του AFP παρέμειναν στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα, είδαν 15 ασθενοφόρα να καταφθάνουν ανταποκρινόμενα σε τηλεφωνήματα πολιτών. Στο τέλος ένα λευκό φορτηγάκι με σκούρα τζάμια έφθασε για να απομακρύνει το πτώμα του άνδρα. Τοποθέτησαν το πτώμα του άνδρα σε σακούλα και το μετέφεραν στο φορτηγάκι με φορείο.

Αμέσως άνδρες με προστατευτικές στολές έσπευσαν να απολυμάνουν το σημείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν διακρίβωσε τα αίτια θανάτου του άνδρα καθώς δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με την αστυνομία και με τοπικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας, αλλά δεν έλαβαν απαντήσεις.

Κρανίου τόπος η Γουχάν

Ο νέος κοροναϊός, ο οποίος φέρεται ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο από άγρια ζώα που πωλούνταν σε μια υπαίθρια αγορά της πόλης, ξεκίνησε από τη Γουχάν.

Εμφανίστηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου και μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους και έχει μολύνει χιλιάδες στην Κίνα, με τουλάχιστον 159 από τους νεκρούς να είναι κάτοικοι της Γουχάν.

Δεδομένου ότι εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον κοροναϊό παγκόσμια απειλή.

Οι Αρχές έχουν επιβάλει πρωτοφανή μέτρα στην Γουχάν αποκλείοντας δρόμους που οδηγούν εκτός της πόλης και απαγορεύοντας τις πτήσεις σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.

Όσοι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη αναμένουν βασανιστικά να αρθεί η καραντίνα, να βρεθεί θεραπεία ή έστω να μπορέσουν να πάνε για εξετάσεις στα κατάμεστα νοσοκομεία.

Δημοσιογράφοι του AFP στην Γουχάν κάνουν λόγο για τεράστιες ουρές αναμονής στα νοσοκομεία με ορισμένους ασθενείς να λένε ότι περίμεναν δύο… ημέρες για να δουν έναν γιατρό. Πολλοί είχαν πάρει μαζί τους και την καρέκλα τους.

Η κίνηση στους δρόμους απαγορεύεται και έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ