ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: Η Μόσχα επιβάλλει βίζα στους Κινέζους τουρίστες

Νέος κοροναϊός: Η Μόσχα επιβάλλει βίζα στους Κινέζους τουρίστες
AP Photo/Alberto Pezzali

Οι Κινέζοι δεν θα μπορούν πλέον χωρίς βίζα να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας για τουριστικούς λόγους, όπως αποφάσισαν οι αρχές οι οποίες σταμάτησαν επίσης να εκδίδουν βίζα για εργασία λόγω της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. 

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην «εγγύηση της ασφάλειας της χώρας, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωναϊού», αναφέρει κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Το επίσημο αυτό έγγραφο, που φέρει την ημερομηνία της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, διευκρινίζει ότι η FSB, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στις οποίες υπάγονται οι συνοριοφύλακες, θα θέσει τέλος στον τουρισμό χωρίς βίζα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Από το 2000, τα κινεζικά τουριστικά γκρουπ είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στη Ρωσία χωρίς θεώρηση διαβατηρίου.

Επίσης αποφασίστηκε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν βίζα για εργασία σε Κινέζους πολίτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να εξηγήσει στην Κίνα ότι τα μέτρα αυτά «οφείλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις και είναι μόνο προσωρινά».

Την Πέμπτη, η Μόσχα είχε ανακοινώσει το τέλος της ηλεκτρονικής θεώρησης διαβατηρίων που μπορούσαν να αποκτήσουν οι Κινέζοι για να εισέλθουν σε ορισμένες περιοχές, στην Άπω Ανατολή και στη δυτική Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ