ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Αρνητικές οι εξετάσεις όσων επέστρεψαν στη Γαλλία από Γουχάν

Κοροναϊός: Αρνητικές οι εξετάσεις όσων επέστρεψαν στη Γαλλία από Γουχάν
Huseyin Avci/Turkish Ministry of Health via AP

Σε καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες, παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις τους βρέθηκαν αρνητικές στον κοροναϊό, θα παραμείνουν οι περίπου είκοσι ευρωπαίοι πολίτες, που επαναπατρίστηκαν χθες στη Γαλλία από την πόλη Γουχάν.

Οι είκοσι ευρωπαίοι, Γάλλοι στην πλειοψηφία τους, επέστρεψαν στην κινεζική πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, παρουσιάζοντας πιθανά συμπτώματα, ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές.

«Όλα αυτά τα τεστ ήταν αρνητικά και ως εκ τούτου όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν να μεταβούν στα κέντρα» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στα οποία θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV ο υφυπουργός Υγείας Αντριάν Τακέ.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν μεταξύ της δεύτερης ομάδας ξένων που απομάκρυνε το Παρίσι από την Γουχάν με πτήση, η οποία έφτασε χθες, Κυριακή, στη Γαλλία έπειτα από μια πρώτη πτήση που είχε φτάσει την Παρασκευή.

Μεταξύ των 254 επιβατών της δεύτερης αυτής πτήσης, οι 36 παρουσίαζαν συμπτώματα κατά την άφιξή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους 254 επιβάτες ήταν και ο Έλληνας Άλεξ Ζαχάρ καθώς και η 8 μηνών έγκυος σύζυγός του.

Δεκαέξι από αυτούς αναχώρησαν αμέσως για τη χώρα τους και «περίπου είκοσι» Γάλλοι και μη ευρωπαίοι πολίτες, παρέμειναν στο αεροδρόμιο για να εξεταστούν.

Οι επιβάτες αυτοί παρουσίαζαν συμπτώματα τα οποία «δεν συνδέονται άμεσα με τον κοροναϊό, ως επί το πλείστον κρυολογήματος κλπ, αλλά έπρεπε να ελεγχθούν όταν κατέβηκαν από το αεροπλάνο», σημείωσε ο Τακέ.

Σε ετοιμότητα υπουργείο Υγείας και φορείς για τον κοροναϊό

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγέ διευκρίνισε παράλληλα στον France 2 ότι οι επαναπατρισθέντες θα «παρακολουθούνται όπως όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα σε καραντίνα και θα υποβάλλονται τακτικά σε θερμομέτρηση».

Μετά τις δύο αυτές πτήσεις, «κανένας από τους Γάλλους που είχαν αιτηθεί να επαναπατριστούν δεν έχει παραμείνει στην περιοχή. Όλοι όσοι το ζήτησαν, επαναπατρίστηκαν», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο νέος κοροναϊός, ο οποίος εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 20 χώρες εκτός Κίνας, έχει προκαλέσει τον θάνατο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές, περισσότερων από 360 ανθρώπων στη χώρα αυτή, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην κινεζική επικράτεια ξεπερνάει τα 17.200.

Άλεξ Ζαχάρ: Όταν με αφήσουν να φύγω θα έρθω στην Ελλάδα

Ο Άλεξ Ζαχάρ, ο Έλληνας που μεταφέρθηκε από την κινεζική πόλη Γουχάν στη Γαλλία, μαζί με την σύζυγό του, μίλησε στον Σκάι για την περιπέτειά τους.

«Είμαι ο Έλληνας που ήρθε από το Γουχάν στην Γαλλία. Κάθομαι στο αεροπλάνο, φοράω μία μάσκα και είναι οι γιατροί γύρω μου και έχει πολύ φασαρία. Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για 2 εβδομάδες. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα», είπε ο Άλεξ Ζαχάρ.

Και συνέχισε: «Κανένα (σ.σ. σύμπτωμα) αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως σε καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στο Γουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι 8 μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες (διπλωμάτες) να με βοηθήσουν εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που όπως σας είπα είναι 8 μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Έπρεπε να φύγουμε γρήγορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ