ΚΟΣΜΟΣ

Σκοτώθηκε 11χρονος Αφγανός ήρωας που πολέμησε τους Ταλιμπάν

Σκοτώθηκε 11χρονος Αφγανός ήρωας που πολέμησε τους Ταλιμπάν
twitter

Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών παίρνουν μέρος στην μάχη εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο Βασίλ Αχμάντ, ένας 11χρονος Αφγανός έγινε ήρωας με την ανδρεία που επέδειξε, όταν επί 43 ημέρες ηγήθηκε των δυνάμεων του στρατού σε επικίνδυνη μάχη.

Το μικρό αγόρι έγινε στόχος των μαχητών, οι οποίοι σύμφωνα με τις Αρχές, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι σε μια αγορά στο Ταρίν Κόουτ, στην επαρχία Ουρουζγκαν. Ο Βασίλ οδηγήθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο, όπου πέθανε από τα τραύματά του.

Παρά την ηλικία του –και τους εθνικούς αλλά και διεθνείς νόμους που απαγορεύουν την παρουσία παιδιών σε εμπόλεμες καταστάσεις- ο Βασίλ διακρίθηκε στο πεδίο της μάχης πέρσι, αφού απέκρουσε μια θανάσιμη πολιορκία των Ταλιμπάν οι δυνάμεις των οποίων αριθμούσαν 70 μαχητές, Ο Βασίλ ηγήθηκε μονάδας 75 ανδρών.

Ο θείος του Βασίλ, Σαμάντ, μιλώντας στο CNN, ανέφερε πως ο ανιψιός του, του ζήτησε να τον εκπαιδεύσει στη χρήση όπλων, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από επιδρομή των Ταλιμπάν.

"Υπήρχαν μέρες όπου πυροβολούσε μέχρι και 3.000 σφαίρες”, δήλωσε ο Σαμάντ, ο οποίος επίσης μάχεται κατά των Ταλιμπάν.Ο Βασίλ είχε πρόσφατα επιστρέψει στο σχολείο του.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, τα παιδιά που χρησιμοποιούνται από τους Ταλιμπάν για τους σκοπούς τους, είναι περισσότερα από εκείνα που μάχονται εναντίον τους.

11-year-old Afghan boy, hailed as hero for fighting Taliban, killed by militants\

By Masoud Popalzai, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ