ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Τροχαίο δυστύχημα με φορτηγό που μετέφερε δεκάδες μετανάστες - Έπεσε σε χαντάκι

Μεξικό: Τροχαίο δυστύχημα με φορτηγό που μετέφερε δεκάδες μετανάστες - Έπεσε σε χαντάκι
Φωτογραφία Αρχείου New Mexico State Police via AP

Φορτηγό που μετέφερε μετανάστες προς τις ΗΠΑ ανατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο στο νότιο Μεξικό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν ακόμη 81.

Οι περισσότεροι τραυματίες διακομίστηκαν σε δύο κοντινά νοσοκομεία, ανέφερε η γραμματεία πολιτικής προστασίας της πολιτείας Βερακρούς.

Δεν έγινε αμέσως σαφές σε τι οφειλόταν το τροχαίο, που σημειώθηκε κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Σαν Αντρές Τούστλα, σε απόσταση περίπου 515 χιλιομέτρων από την μεξικανική πρωτεύουσα.

«Η πλειονότητα» των τραυματιών είναι «από τη Γουατεμάλα» ενώ «άλλοι είναι από την Ονδούρα», ανέφερε η μεξικανική Εθνοφρουρά σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν καιρό τώρα ότι η αυστηρότερη πολιτική των αρχών του Μεξικού έναντι των μεταναστών είναι πιθανό να σπρώξει τους ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν παράτυπα στην επικράτεια των ΗΠΑ πιο βαθιά στις σκιές, ότι θα τους αναγκάσει να καταφεύγουν σε διακινητές και να επιλέγουν ανασφαλείς μεθόδους μετακίνησης.

Ο φακός φωτοειδησεογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που έσπευσε στο σημείο όπου έγινε το τροχαίο, κατέγραψε ένα λευκό φορτηγό μεσαίου μεγέθους μέσα σε χαντάκι με το παράθυρο του οδηγού κομμάτια.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, υπό την ασφυκτική πίεση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε την Εθνοφρουρά, νέο σώμα αποτελούμενο από στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, να μην επιτρέπει τη διέλευση μεταναστών προς την αμερικανική επικράτεια. Η μεταναστευτική ροή έχει μειωθεί θεαματικά από το καλοκαίρι του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ