ΚΟΣΜΟΣ

Άδεια πατρότητας ίδια με εκείνη των γυναικών σχεδιάζει η κυβέρνηση της Φινλανδίας

Άδεια πατρότητας ίδια με εκείνη των γυναικών σχεδιάζει η κυβέρνηση της Φινλανδίας
PIXABAY

Να διπλασιάσει σχεδόν τη διάρκεια της άδειας πατρότητας στους νέους πατέρες ώστε να συμπίπτει με εκείνη που δικαιούνται οι νεαρές μητέρες σχεδιάζει η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φινλανδίας, επικεφαλής της οποίας είναι γυναίκες.  

Η άδεια πατρότητας μετ' αποδοχών θα παραταθεί σε σχεδόν επτά μήνες, ευθυγραμμιζόμενη με την άδεια μητρότητας. Περίπου η μισή από την άδεια αυτή μπορεί να δίνεται στον άλλον γονιό.

Οι έγκυες δικαιούνται επίσης άδεια εγκυμοσύνης ενός μήνα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άινο-Κάισα Πεκόνεν δήλωσε πως ο στόχος της «ριζικής μεταρρύθμισης» είναι τόσο η βελτίωση της ισότητας των φύλων όσο και η ενίσχυση των χαμηλών ποσοστών των γεννήσεων.

«Αυτή (η μεταρρύθμιση) επιτρέπει τη βελτίωση της ισότητας μεταξύ των γονέων», είπε. Επισήμανε πως άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ισλανδία, αύξησαν τα ποσοστά γεννητικότητας αφού προσέφεραν περισσότερη άδεια στους πατέρες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Φινλανδίας αποτελείται από πέντε κόμματα, που έχουν όλα επικεφαλής γυναίκες, τέσσερις από τις οποίες είναι κάτω των 35 ετών. Η ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των φύλων ήταν μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ