ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Σε ούρα και σάλιο από ασθενείς εντοπίστηκε ο ιός Ζίκα

Βραζιλία: Σε ούρα και σάλιο από ασθενείς εντοπίστηκε ο ιός Ζίκα

Ο ιός Ζίκα εντοπίστηκε στα ούρα και στο σάλιο ασθενών, σύμφωνα με τον επικεφαλής κορυφαίο ινστιτούτου ερευνών για την υγεία τη Βραζιλίας.

Ο Πάολο Γκαντέλα δήλωσε πως χρειάζεται επιπλέον έρευνα για το αν ο ιός δύναται να μεταδοθεί μέσω των δύο σωματικών υγρών. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Γκαντέλα η ανακάλυψη αυτή σημαίνει πως θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον προφυλάξεις για τις έγκυες γυναίκες. Υπενθυμίζεται πως ο ιός φαίνεται να συνδέεται με με τις γεννήσεις παιδιών με μικροκεφαλία.

Ούτως ή άλλως οι αρχές στη Βραζιλία έχουν σημάνει συναγερμό για το θέμα προχωρώντας σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα στο Ρίο και άλλες περιοχές που ξεκίνησε το καρναβάλι. Πρόσφατα, η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ ανακοίνωσε πως η Βραζιλία «χάνει τη μάχη» ενάντια στον ιό, καθώς δεν υπάρχει αντίδοτο ή εμβόλιο και πως το μόνο που μπορεί να γίνει για την ώρα είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιο.

Την ίδια στιγμή, στη Μεγάλη Βρετανία οι αρχές ανακοίνωσαν πως όσα αεροπλάνα προσγειώνονται στα βρετανικά αεροδρόμια και προέρχονται από χώρες που έχει παρουσία ο ιός πρέπει να ψεκάζονται στους εσωτερικούς χώρους με εντομοκτόνο. Έτσι θα αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από κουνούπια, ανακοίνωσαν οι αρχές , όπως μεταδίδει ο Guardian.

Eναι ένα προληπτικό μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία από την ελονοσία, μια ασθένεια που μεταδίδεται επίσης από τα κουνούπια.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκτακτη σύσκεψη του τη Δευτέρα ανακήρυξε τον ιό Ζίκα ως παγκόσμια απειλή. Έως τώρα ο Ζίκα έχει εμφανιστεί σε 26 χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ