ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Με αέρα νικητή ο Τραμπ μετά την αθώωσή του

ΗΠΑ: Με αέρα νικητή ο Τραμπ μετά την αθώωσή του
AP Photo

Με τον αέρα της «πλήρους αθώωσής» του από τη Γερουσία και με τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στον ορίζοντα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα απευθύνει σήμερα (20:00 ώρα Ελλάδας) διάγγελμα προς το έθνος, όπου αναμένεται να καταγγέλλει για νιοστή φορά το «κυνήγι μαγισσών βασισμένο σε ψέματα» από πλευράς των Δημοκρατικών.

Στο στόχαστρο όμως του Αμερικανού προέδρου δεν βρίσκονται μόνο οι Δημοκρατικοί αλλά πλέον και ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνι, ο μοναδικός γερουσιαστής του κόμματός του που ψήφισε υπέρ της καταδίκης Τραμπ.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι θα βρισκόταν αντιμέτωπος με αντίποινα από μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όταν αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της καταδίκης του ενοίκου του Λευκού Οίκου για κατάχρηση εξουσίας στη δίκη του στη Γερουσία.

Λίγες ώρες αργότερα, η επίθεση του προέδρου άρχισε.

Ο Τραμπ μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ένα βίντεο στο οποίο η αφηγήτρια κατηγορεί τον συντηρητικό πολιτικό, τον αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2012, ότι δουλεύει «μυστικά» για λογαριασμό των Δημοκρατικών και ότι «κορόιδευε» τόσο καιρό τους Ρεπουμπλικάνους.

«Παριστάνοντας τον Ρεπουμπλικάνο, προσπάθησε να παρεισφρήσει στην κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ αναλαμβάνοντας υπουργός Εξωτερικών», συνεχίζει το διαφημιστικό μήνυμα. Αναφέρεται στη φημολογία κατά την οποία το 2017 ο μεγιστάνας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον Ρόμνι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αν είχε επιδείξει την ίδια ενέργεια και οργή για να για να νικήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, θα μπορούσε να είχε κερδίσει τις εκλογές», έγραψε λίγο αργότερα.

Ο Ρόμνι, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ήταν ο υποψήφιος που μετρήθηκε με τον τότε πρόεδρο Ομπάμα, που διεκδικούσε δεύτερη θητεία το 2012. Βαθιά συντηρητικός, γενικά ψηφίζει υπέρ των πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ στη Γερουσία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News λίγο πριν ταχθεί εναντίον του Τραμπ στην ψηφοφορία που σήμανε την απαλλαγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου από τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ρόμνι προεξόφλησε ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες, αλλά επέμεινε ότι θα ψήφιζε όπως του υπαγόρευε η συνείδησή του.

«Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες», είπε ο γερουσιαστής που εξελέγη στη Γιούτα στο τηλεοπτικό δίκτυο, πρόσθεσε όμως «δεν έχω καμία επιλογή ως προς αυτό».

Αποκαλώντας την ψήφο του «τη δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω ποτέ», ο Ρόμνι πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να βάλω προσωπικά κίνητρα, αν θέλετε, πάνω από συνείδησή μου και πάνω από τον όρκο μου στον θεό».

Ο γερουσιαστής είπε ότι υπήρξαν νύχτες που δεν μπόρεσε να κοιμηθεί μετά την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη, προσθέτοντας πως ανησυχεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την οικογένειά του.

«Συζήτησα πολύ με την οικογένειά μου, διότι αυτό θα έχει συνέπειες, τα αντίποινα θα έχουν συνέπειες, όχι μόνο για μένα, αλλά και για την οικογένειά μου, για τη γυναίκα μου, για τους γιους μου, για τις νύφες μου, για 24 εγγόνια μου», ανέφερε ο Ρόμνι.

«Θα αντιμετωπίσω πολλή μοναξιά» από πολιτική σκοπιά μετά την απόφαση αυτή, προέβλεψε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος ήδη απαιτεί να αποπεμφθεί ο γερουσιαστής Ρόμνι από το GOP. «Ήταν πολύ αδύναμος για να νικήσει τους Δημοκρατικούς» το 2012 κι έτσι «τώρα προσχωρεί σε αυτούς», εξεμάνη.

Ο πρόεδρος παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στις τάξεις των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που του δίνει τεράστια επιρροή, ωστόσο η αύρα του ανίκητου που προσπαθεί να προβάλλει τέθηκε υπό αμφισβήτηση στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, όταν πολλοί από τους υποψήφιους που υποστήριξε ενεργά ηττήθηκαν καθαρά.

Από την τραπεζαρία του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρακολούθησε την χθεσινή ψηφοφορία στην Γερουσία που οδήγησε στην αθώωσή του μαζί με υψηλόβαθμους συμβούλους του σε μία τραπεζαρία του Λευκού Οίκου, την οποία και χρησιμοποιεί ως έναν χώρο προσωπικής περισυλλογής, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα απευθύνει ένα διάγγελμα προς το έθνος σήμερα το μεσημέρι «παρουσιάζοντας τη ΝΙΚΗ της χώρας μας στην Απάτη της παραπομπής!».

Στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ ανάρτησε ένα βίντεο παρουσιάζοντας συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας του για μελλοντικές εκλογές από το 2024 και μετά που τελείωναν με το σύνθημα «Trump 4EVA» (Τραμπ για ΠΑΝΤΑ).

Πάντως, το αμερικανικό Σύνταγμα περιορίζει την εκλογή των Αμερικανών προέδρων σε δύο συναπτές τετραετείς θητείες.

Της χθεσινής αθώωσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την Γερουσία, προηγήθηκαν 135 ημέρες έντονης κομματικής διαμάχης, 17 καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και περισσότερες από 28.000 σελίδες εγγράφων και καταθέσεων.

Η έρευνα κατέδειξε τα όσα συνέβαιναν εσωτερικά στον Λευκό Οίκο και την προσπάθειά του να εξασφαλίσει έρευνα από την ουκρανική κυβέρνηση κατά του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, σε μία περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει την επανεκλογή του.

Ωστόσο, ενώ κάποιος μπορεί να αποδώσει το τελικό αρνητικό για τους Δημοκρατικούς αποτέλεσμα στην βιασύνη τους, αλλά και στη δυστροπία του προέδρου Τραμπ, η έρευνα στο σύνολό της απέδωσε ελάχιστες άμεσες αποδείξεις για τα όσα συνέβησαν στο Οβάλ Γραφείο.

Αντιδράσεις για την αθώωση

«Ο πρόεδρος είναι ικανοποιημένος που αφήνει πίσω του αυτό το κεφάλαιο επονείδιστης συμπεριφοράς των Δημοκρατικών και αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του στο όνομα του αμερικανικού λαού το 2020 και κατόπιν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, μοιάζοντας να θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του Ρεπουμπλικάνου.

Οι Δημοκρατικοί διέπραξαν «κολοσσιαίο πολιτικό λάθος» κινώντας τη διαδικασία παραπομπής στη δικαιοσύνη με σκοπό την καθαίρεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ λίγη ώρα μετά την αθώωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου από το σώμα.

«Αυτή τη στιγμή, είναι οι χαμένοι», ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται «σε καλή θέση» εννέα μήνες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Μακόνελ σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ υποστήριξε ότι η αθώωση του Τραμπ από την ελεγχόμενη από το κόμμα του Γερουσία δεν έχει «καμία αξία» διότι η διαδικασία δεν ήταν «δίκαιη», διότι αθωώθηκε χωρίς να καταθέσουν μάρτυρες, χωρίς να υποβληθούν αποδεικτικά στοιχεία. Προέβλεψε ότι στην «ιστορία» η εξέλιξη θα καταγραφεί ως «πύρρειος νίκη των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και για του προέδρου Τραμπ».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησε τη Γερουσία ότι μετέτρεψε σε κοινοτοπία «την παρανομία» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει «απειλή για τη δημοκρατία» σε μακροσκελή ανακοίνωση σε πολεμικό τόνο που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της δίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ