ΚΟΣΜΟΣ

Κλίντον - Σάντερς: Δημοκρατικά... μαχαιρώματα με φόντο το Νιού Χάμπσαϊρ

Κλίντον - Σάντερς: Δημοκρατικά... μαχαιρώματα με φόντο το Νιού Χάμπσαϊρ
REUTERS/Mike Segar

Λίγα μόλις 24ωρα πριν την εσωκομματική μάχη στο Νιού Χάμπσαϊρ για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς διασταύρωσαν τα... ξίφη τους στην πρώτη τηλεμαχία αφότου η κούρσα έμεινε μόνο με δύο υποψήφιους.

Οι σχέσεις με την Wall Street αλλά και η εξωτερική πολιτική κυριάρχησαν, με την Χίλαρι Κλίντον να περιγράφει τον αντίπαλό της ως έναν ιδεαλιστή που δεν θα μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα και τον Μπέρνι Σάντερς να κατηγορεί την πρώην υπουργό των Εξωτερικών ως έχουσα άρρηκτους δεσμούς με το πολιτικό κατεστημένο της Αμερικής, κάτι που δεν θα την αφήσει να φέρει την πραγματική αλλαγή.

"Αντιπροσωπεύει το καθεστώς, αντιπροσωπεύω τους απλούς Αμερικανούς", είπε. Και συνέχισε: "Αντιστεκόμενοι στα συμφέροντας του μεγάλου κεφαλαίου και των δωρητών στις καμπάνιες, μετασχηματίζουμε την Αμερική".

Για να απαντήσει η πρώην υπουργός: "Είμαι μια προοδευτική πολιτικός που φέρνει αποτέλεσμα, και η ρίζα της λέξης προοδευτικός είναι πρόοδος".

"Ο γερουσιαστής Σάντερς είναι το μοναδικό πρόσωπο που θα μπορούσε να με χαρακτηρίσει, εμένα, μια γυναίκα που θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, ως κάποια που αντιπροσωπεύει το κατεστημένο", συμπλήρωσε.

Η Χίλαρι Κλίντον εστίασε ιδιαίτερα στις προτάσεις του Μπέρνι Σάντερς για υγειονομική περίθαλψη για όλους, λέγοντας ότι είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρες και ανέφικτες.

Ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του ανθυποψηφίου της για σχέσεις με την Wall Street είπε: "΄Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τις επιδέξιες λασπολογίες που εσείς και η καμπάνια σας πετούν".

Από την άλλη, ο γερουσιαστής του Βερμόντ έπαιξε και το "χαρτί" του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι η Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε υπέρ αυτού, σημείο στο οποίο η ανθυποψήφιά του έβαλε ερωτηματικά για την δυνατότητά του να μιλάει σε εκείνη για εξωτερική πολιτική.

"Ασφαλές καταφύγιο" και για τους δυο ο Ομπάμα

Σύμφωνα με το BBC, και οι δυο υποψήφιοι, όταν βρέθηκαν σε δύσκολη θέση στο debate επικαλέστηκαν τις πολιτικές του Μπαράκ Ομπάμα, που παρά τις αμφιταλαντεύσεις φαίνεται ότι διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Για παράδειγμα, όταν η Χίλαρι Κλίντον ρωτήθηκε για τους στενούς δεσμούς της με την Wall Street, σημείωσε ότι ο κ. Ομπάμα είχε λάβει δωρεές από την χρηματοπιστωτική βιομηχανία αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να περάσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και το έκανε "επειδή ήταν υπεύθυνος πρόεδρος".

Αντιστοίχως, αργότερα στη βραδιά, όταν ο κ. Σάντερς βρέθηκε υπό πίεση αναφορικά με τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική και την προθυμία του να ομαλοποιήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, υπογράμμισε ότι συμφωνεί σε αυτό με τον Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε κριτικάρει το 2008 τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ ότι ήταν "αφελής".

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του κ. Σάντερς στην πολιτεία του Νιού Χάμπσαϊρ, γειτονικής του Βερμόντ από το οποίο προέρχεται ενώ δημοσκοπικά οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ανήσυχοι περισσότερο για την οικονομία παρά για την διεθνή πολιτική της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρά τις εντάσεις που προκλήθηκαν στη διάρκεια του debate, αυτό ολοκληρώθηκε σε θερμό κλίμα όταν η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι το πρώτο πρόσωπο το οποίο θα καλέσει εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο κ. Σάντερς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ